Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavili poruku i cigaretu

Na otoku Silbi pronađena vremenska kapsula, pogledajte što piše u poruci napisanoj prije gotovo 100 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U crkvi Gospe od Karmena u Silbi pronađena je vremenska kapsula iz 1922. godine. U staklenoj je bočici pohranjena je bila ''Spomenica'' ispisana plavom tintom, papirnata moneta i jedna zamotana cigareta.

 Vremenska kapsula iz lipnja 1922. godine pronađena je u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, objavilo je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe. Znanstvenici vjeruju da je kapsula postavljena prije 97 godine, odnosno kad je crkva obnavljana.

Pročitajte i ovo Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima Dva naočigled različita otoka na sjevernom Jadranu dijele istu sudbinu – borbu za opstanak Poruka u boci (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Pronalazak u Australiji Pronađena 132 godine stara poruka u boci: "Bila je vlažna, zamotana i povezana špagom..."

Kapsulu su znanstvenici pronašli u zazidanoj niši crkvene kapele sv. Antuna Padovanskog, a sadržaj je bio pohranjen u staklenu bočicu s natpisom "Diana". Bočica je bila zapečaćena plutenim čepom i voštanim pečatom kako bi se sadržaj zaštitio od vlage.

Na poruci pohranjenoj u boci plavom je tintom ispisana ''Spomenica'', a u boci je još bila i jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para i jedna zamotana cigareta (španjulet).

Tekst spomenice pročitajte u nastavku

Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja
F. Gaspić

Istraživanja ove vremenske kapsule je proveo Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti koji je i otkrio bocu. Nakon dokumentiranja pronalaska. Znanstvenici su utvrdili da su trojica potpisanih sastavljača ''Spomenice'' bili članovi ravnateljstva ''Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi'', jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene