Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE TANJI NOVČANICI

Građani stenju pod teretom poskupljenja, sindikati Vladi poslali odbijenicu: Plenković stigao na sjednicu GSV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sudjeluje na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a ključne teme su demografija i iseljavanje.

Cijene u Hrvatskoj rastu, čini se često, preko noći. Ono što je sigurno jest da će računi za struju i plin od ovoga mjeseca biti još veći, a njihov rast za sobom vuče lanac poskupljenja i ostalih proizvoda. 

Mnogima je i prije ovoga bilo teško dočekati kraj mjeseca, a sada će biti još teže, premda zeru lakše u odnosu na ono kako je moglo biti s obzirom na to da je Vlada pripremila paket mjera pomoći. Taj su potez uvjetno pohvalili mnogi, naime, uz upozorenje da je trebalo djelovati i ranije. 

Inflacija se prikradala dugo i polako, a rat u Ukrajini sve je dodatno pogoršao. Hrvatska, svim rezultatima unatoč kojima se premijer Andrej Plenković voli često hvaliti, stoji jer ne napreduje onako kako bi mogla i trebala.

Reformi nema, razloga je mnogo, jedan od njih je i što, a što se često zamjera Plenkoviću, nema ni ljudi koji bi ih proveli. No, rekonstrukcija Vlade, ili kako je se sada popularno naziva - ''osvježenje'' - još će malo pričekati. Koga, koliko... pitanja su zasad bez jasnog odgovora. 

No, teško da se svega ovoga neće dotaknuti i na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na kojoj sudjeluje i Plenković, a nakon nje se očekuju izjave. 

Naime, povrh svega izvršna tijela svih 11 sindikata javnih službi odbacila su ponudu Vlade kojom u 2022. nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od dva posto od 1. travnja, traže četiri posto, te su sindikatima dali 'zeleno svjetlo' za štrajk. Naime, kako upozoravaju: ''Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima".

Pročitajte i ovo Muka zbog računa ŽIVOT NA RUBU PRAZNIH DŽEPOVA Znate li već koliko će vam još novčanici od danas biti tanji? Pogledajte što ćete sve skuplje plaćati
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLAN ŠTEDNJE U NIZOZEMSKOJ ''Smanjite grijanje, obucite tople džempere, čarape i papuče'', vlada upozorila građane

Imajući sve to na umu, ne čudi da Hrvatska muku muči s iseljavanjem koje ne prestaje, a stanovništvo koje ostaje sve je starije. Upravo o tim temama sindikati su još prije nekoliko mjeseci tražili sastanak na kojem bi sudjelovao i Plenković.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uoči početka sjednice ocijenio je posebno zabrinjavajućim činjenicu da je iz Hrvatske u zadnjih desetak godina iselilo oko 400.000 ljudi, prvenstveno mladih i onih u fertilnoj dobi, koji si stvaraju uvjete za život negdje drugdje: "Čini se da razne vlade dolaze i odlaze i da ih to pretjerano ne brine. Ne brine pretjerano ni poslodavce zato što oni nedostajuće radnike nadopunjuju stranom radnom snagom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene