Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU?

Niz problema u gradu koji zovu i "srcem Slavonije": "Kome će ići na dušu ako neko dijete nastrada?"

Stanovnike Đakova muči niz problema, o kojima je za DNEVNIK.hr progovorio mladi Đakovčanin Marko Berberović.

Grad Đakovo često se naziva i "srcem Slavonije". Danas sa širim gradskim područjem ima ukupno oko 30 tisuća stanovnika, a sam grad, bez okolnih naselja, ima ih oko 20 tisuća. Poznat je po svojoj velebnoj katedrali, ergeli lipicanaca i dugoj povijesti, koja seže još u neolitik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU? Opasnost vreba iza zavoja: Nepregledno raskrižje i uska cesta bez nogostupa prijete školarcima, zabrinuti otac poručuje - "Ovo je prava katastrofa!" Slika nije dostupna projekt dnevnik.hr-a Lokalni izbori 2021. Što vam smeta u vašem mjestu? Šaljite nam fotografije, videa, vaše priče...

No moderna vremena donijela su građanima Đakova niz problema. Za DNEVNIK.hr Đakovčanin Marko Berberović ispričao je što sve muči stanovnike toga grada. 

"Simbol našega grada, naša katedrala, stoji u mraku već godinama, a Grad i nadbiskupija ne mogu financirati nekoliko reflektora da osvijetlimo tu građevinu.

Nadalje, otkad je osnovan Poduzetnički centar Đakovo, jedini projekt im je bio otvaranje kafića, koji su zbog pandemije koronavirusa morali zatvoriti. Direktori plaću i dalje primaju. 

Preradovićeva ulica u Đakovu asfaltira se već godinama. Kada se položi asfalt, izvođači se sjete da su nešto zaboravili pa opet kopaju i asfaltiraju, i tako zadnje četiri godine. Nažalost, to nije jedina ulica s takvim problemima. Kada padne kiša ili snijeg, tamo se ne može hodati jer nogostupi trenutačno ne postoje", kazao je Berberović. Dodaje i kako djeca zbog toga moraju hodati cestom. "Kome će ići na dušu ako neko dijete nastrada?"

Potvrđuje to i snimka koju smo dobili od njegova sugrađanina, a na kojoj se vidi kako majka s djetetom u kolicima prolazi cestom jer je nogostup raskopan pa zatrpan, ali ne asfaltiran, a na toj površini sada se nepropisno parkiraju automobili.

Autor snimke ističe kako je problema s parkiranjem bilo i prije tih radova. "Kada je ulica raskopana zbog radova - po tko zna koji put u tri-četiri godine - ionako prenapučeno parkiralište izgubilo je još parkirnog prostora, a čitava ulica je u blatu", kaže nam.

"Prekomjerno asfaltiranje i izgradnja rezultirali su i sve manjim brojem zelenih površina, stabla u parkovima pucaju u svakom jačem nevremenu", navodi pak Berberović. "Nakon svakog nevremena imamo na desetke srušenih stabala, sva sreća pa još nitko nije nastradao."

Kazao je i da Grad Đakovo nema azil niti sklonište za nezbrinute životinje, već plaća 125.000 kuna Veterinarskoj stanici u Belom Manastiru, koja godišnje zbrine četiri do pet životinja. "Udruga za zaštitu životinja brine se za 15 pasa i svakodnevno im dolaze novi. Često se zna dogoditi da nezbrinute životinje hodaju cestom pa se događaju prometne nesreće u kojima stradaju i životinje i ljudi", nastavlja Berberović.

Dodaje kako ljudi negoduju i zato što prigradska naselja nisu povezana stazama s gradom, pa imaju osjećaj kao da žive u drugoj županiji. Što se sporta tiče, navodi kako lokalni političari ulažu ponajviše u nogomet, a u druge sportove baš i ne.

"I naravno, u Đakovu postoji jedna stara zgrada, ona bivšeg poduzeća PIK, iz koje već rastu stabla koliko je zapuštena. Jedina investicija u tu zgradu bila je izgradnja ograde. Građanima se od izbora do izbora obećava da će se nešto napraviti s tom zgradom, ali do sada nitko nije učinio ništa.

Pitao sam jednom prilikom gradonačelnika koliko je sredstava iz projekta Slavonija stiglo u Đakovo - nije znao... Mi mladi smatramo da za ovako mali grad kao što je Đakovo imamo previše problema.

Tu je i veliki ekološki problem s poljoprivrednom tvrtkom Osatina: uz cestu su odložili ostatke kamene vune i plastike iz njihovih plastenika, a to je vodocrpilišno područje. Kad su građani pozvali inspekciju, oni su došli, ali budući da svoj dolazak najavljuju, iz firme su sav taj otpad samo - razvukli po poljoprivrednim površinama", kazao nam je Berberović.

Potvrđuje to i gospođa iz obližnjeg mjesta Satnica Đakovačka, koja je kazala i kako je prije nekoliko mjeseci nedaleko od mjesta na kojem je bio odložen otpad iz plastenika iskopana velika rupa za stajski otpad. "Nakon što je načelnik Općine Satnica Đakovačka reagirao, dobili su zabranu i rupu su trebali zatrpati, ali ona je još tamo", kazala je ona.

Upite o ovim problemima poslali smo Gradu Đakovu te ćemo odgovore objaviti po prispijeću. 

Uoči lokalnih izbora u svibnju, DNEVNIK.hr pokrenuo je projekt ''Što vam smeta u vašem mjestu?''. Na naš mail reporter@novatv.hr možete slati fotografije i videa onoga čime ste nezadovoljni. Možete snimiti i sebe pa nam ispričati probleme iz vaše općine, grada, županije.

Vaše zanimljive priče ćemo objaviti, ali ono što je još važnije - pokušat ćemo pronaći odgovore kad će se problem riješiti i zašto već nije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene