Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnja sjednica

Povjerenstvo odlučilo: Nema pokretanja postupka protiv Grabar-Kitarović, Dalić kažnjena sa 6000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Dalijom Orešković završava s radom, a mandat im istječe za mjesec dana.

Povjerenstvo je raspravljalo o šest točaka dnevnog reda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odlazi li s funkcije ministra? Marić najavio osporavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa: ''Napravili su manevar'' Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Očitovat će se Povjerenstvu Ministar Zdravko Marić o pokretanju postupka za sukob interesa protiv njega: "Radim samo i isključivo u javnom interesu"

Povjerenstvo je ustanovilo nerazmjer u isplaćenom bonusu (168.000 kuna) suprugu koji radi u Ini, odnosno izostanak prijave tog bonusa u imovinskoj kartici potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić.

Predloženo je da se Dalić kazni novčanom kaznom od 6000 kuna. Kazna je odlukom Povjerenstva i potvrđena.

Orešković je podsjetila da je Dalić isticala da su podaci o bonusu poslovna tajna te da nije dobro razumjela upute iz obrasca prilikom popunjavanja podataka.

Odluku donose i o slučaju bivšeg SDP-ova saborskog zastupnika Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira. Predlažu da se postupak ne pokreće zbog isteka roka, ali da se predmet proslijedi DORH-u.

Povjerenstvo odlučuje i o slučaju bivšeg direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića, zbog povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Bradić je Petrovu izdao uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće.

Povjerenstvo predlaže sankciju od 5000 kuna Goranu Bradiću, za kojeg su utvrdili da je bio u sukobu interesa. Međutim, Orešković je podsjetila da Povjerenstvo nije utvrdilo nikakvo utjecanje Petrova na Bradića. Povjerenstvo je potvrdilo kaznu za Bradića.

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Povjerenstvo tek odlučuje hoće li pokrenuti ili ne postupak vezan za doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti.

Povjerenstvo je prikupilo podatke od Fakulteta političkih znanosti te izvršilo uvid u nastavni plan i program o ritmu studiranja studenata.

U prvom semestru Predsjednica je upisala četiri predmeta, od čega su tri ocijenjena, a jedan joj je priznat otprije s magistarskog studija. U drugom semestru upisala je tri predmeta, od čega su joj dva predmeta priznata iz magistarskog studija, a jedan je položila. U trećem semestru upisala je dva predmeta, od kojih joj je jedan priznat otprije, a jedan je položila. Predsjednica je uredno upisala i četvrti semestar.

Povjerenstvo je dobilo uvid i o uplatama školarine Predsjednice, a fakultet je izvijestio Povjerenstvo i da je Grabar Kitarović prisustvovala na 80 posto potrebnih predavanja, no nisu dobili evidencijsku listu kao dokaz.

Povjerenstvo u svemu tome nije utvrdilo nepravilnosti i prijedlog je da se ne pokreće postupak protiv Kolinde Grabar-Kitarović.

Odlučuju i o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića vezano uz sukob interesa zbog Agrokora.

Povjerenstvo je u slučaju Zdravka Marića utvrdilo da je bilo nekoliko prijava i predlažu sljedeće odluke:

1. po pitanju da je pokrenuo poreznu reformu, izmjene zakona i pravilnika, zbog Agrokora , da se ne pokrene postupak. Prijedlog je usvojen i postupak se ne pokreće.

2. da je pravilno postupio kad se izuzeo iz odobravanja kredita Jamnici, Ledu, Belje, Pik Vrbovec. Povjerenstvo je odlukom potvrdilo isto nakon rasprave.

3. da se pokrene postupak jer je sudjelovao na sastanku s Todoricem (zajedno s Plenkovićem, Dalić i Petrovom), jer je mogao u toj situaciji biti nepristran , propustio ocuvati dignitet i vjerodostojnost. Utvrđivanju toga doprinjelo je očitovanje Petrova koji je Povjerenstvu rekao da je Marić na sastanku iznosio moguća rješenja , kako da se država uključi i kako da se osigura likvidnost, dok je Dalić tvrdila da nije iznosio stavove niti prijedloge. Povjerenstvo je odlukom i potvrdilo pokretanje postupka u ovom slučaju protiv ministra Marića

4. da se Marić očita u roku 15 dana. Povjerenstvo je odlukom potvrdilo da se Marić mora očitati u navedenom roku.

Šesta je točka donošenje odluke o tome hoće li se pokrenuti postupak u predmetu zastupnika u Hrvatskom saboru Borisa Lalovca. Povjerenstvo je predložilo da se postupak ne pokreće, što je kasnijom odlukom i potvrđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene