Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nabave aviona

Povjerenstvo za sukob interesa: Pokreće se postupak protiv Pupovca, a protiv Premijera, Predsjednice i ministra obrane - ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnoj je sjednici raspravljalo, između ostalog, o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima Predsjednice, premijera i ministra obrane. Odlučeno je da se u ovom slučaju postupak neće pokrenuti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako neće pokrenuti postupak u slučaju ministra Damira Krstičevića, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, dok se u slučaju Milorada Pupovca postupak pokreće.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Odlučeno je i da se ne pokreće postupak u slučaju Bože Petrova.

U 10 sati počela je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na kojoj se raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, a vezano za nabavu borbenih aviona. Slučaj je otvoren na temelju medijskih napisa u kojima je stajalo da je bivša tvrtka Damira Krstičevića u partnerstvu s izraelskom koja je uključena u nabavku borbenih zrakoplova, ali i na temelju anonimnih prijava.

"Temeljem natpisa iz medija, Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv ministra Krističevića, a nakon toga dobili smo dvije prijave koje smo pripojili spisu. U anonimnoj prijavi stoji da je u nabavku zrakoplova uključena tvrtka koja je surađivala s bivšom tvrtkom ministra Krstičevića i traži se da se ispita odnos ministra i tih tvtrki. Dobili smo i prijavu protiv ministra, premijera i Predsjednice, u kojoj stoji da je ministar predložio i na suptilan način prisilio sve sudionike u odlučivanju da se kupe 30 godina stari zrakoplovi kako bi sebi i partnerima priskrbio nepripadajuću dobit", rečeno je na sjednici Povjerenstva. Nataša Novaković pročitala je očitovanje ministra Krstičevića u kojem je, između ostalog, navedeno da je ranije zatražio očitovanje Povjerenstva.

"Da sumiram sve, iz navedenih prikupljenih činjenica vidljivo je da se u nabavci aviona radilo o pregovorima između ministarstva i Izraela. Što se tiče samog postupka, on je prema nama dostupnim infromacijama proveden transparentno. Što se tiče prijave protiv premijera i Predsjednice, bila je načelna, ali nije bilo konkrentih podataka", rekla je Nataša Novaković, koja je predložila da se ne pokrene postupak protiv Plenkovića, Predsjednice i Damira Krstičevića.

Predloženo da se ne pokrene postupak protiv Petrova

Iduća točka dnevnog reda bio je slučaj Bože Petrova, protiv kojeg je podnesena prijava koja prema Povjerenstvu nije vjerodostojna i nema dovoljno elemenata za postupanje "jer sama činjenica da je kao predsjednik Sabora sjedio na sastancima o kojima se raspravljalo o Agrokoru nije dovoljna da bi utvrdili da postoji neki osobni interes".

Predloženo je da se ne pokrene postupak jer nema dovoljno elemenata.

Protiv Milorada Pupovca podnesene su dvije prijave zbog mogućeg sukoba interesa. Prijava protiv Pupovca podnesena je zbog mogućeg sukoba interesa u slučaju dodjeljivanja sredstava Srpskom narodnom vijeću.

Povjerenstvo je prijave protiv Pupovca ocijenilo ispravnima i vjerodostojnima. Članica Povjerenstva rekla je kako dužnosnik Pupovac nije jedini koji se našao u ovoj situaciji i kako se on do 2016. svaki put izuzimao iz glasanja o dodjeli sredstava.

Predloženo je da se pokrene postupak protiv Pupovca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene