Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Martine Dalić: "Nije nastupala vjerodostojno"

Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bavit će se slučajem mailovi.

Utvrđivat će se je li postojala interesna povezanost bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić sa skupinom Borg, koji su pisali Lex Agrokor, a poslije radili kao konzultanti u Agrokoru. Od nadležnih državnih institucija, ali i Agrokora, tražit će i dodatnu dokumentaciju koja se tiče poslovnih odnosa i novčanih naknada.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će u postupku koji je u petak pokrenuo protiv bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere Hotmail utvrđivati njezinu moguću interesnu povezanost s neformalnom radnom skupinom.

Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković rekla je na sjednici da iz zaprimljene prijave protiv Dalić i objavljene prepiske proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić, bez imenovanja formalne radne skupine, radila Zakon o Agrokoru čime je odstupila od propisane procedure.

Potom je član skupine Ante Ramljak na prijedlog ministrice Dalić imenovan za izvanrednog povjerenika, nakon čega je on imenovao savjetnike za restrukturiranje, tvrtku Alix Partners koja je kao podizvođače angažirala osobe koje su u većini radile na zakonu o Agrokoru.

Predlažući Povjerenstvu da se protiv nje pokrene postupak Jozić-Ileković je zaključila da dužnosnica nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s članom skupine odvjetnikom Borisom Šavorićem nema veze, da je glavni autor zakona, da se sve odredbe zakona pisane po njezinim riječima ili su od nje prekontrolirane. Zbog prenošenja poslova tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala rad dužnosnice bio je i netransparentan.

Na taj način, ustvrdila je Jozić-Ileković, dužnosnica nije postupala savjesno, odgovorno i nepristrano u obnašanju javne dužnosti, nije čuvala vlastitu vjerodostojnost te nije uspjela sačuvati povjerenje građana i pravo građana da budu upoznati s djelovanjem dužnosnice kao čelnika ministarstva nadležnog za izradu zakona.

Takvim obnašanjem dužnosti je, osim toga kod javnosti stvorena percepcija mogućeg utjecaja privatnih osoba na njezinu objektivnost te mogućeg odnosa njezine ovisnosti prema tim osobama čime dužnosnica narušava integritet i percepciju javnosti da svoj posao obnaša časno, odgovorno i nepristrano, rekla je Jozić-Ileković, dodavši da bi dužnosnici trebali jačati povjerenje građana pri čemu su trebaju otkloniti sumnju da su interesi utjecali na donošenje odluka.

Povjerenstvo će utvrđivati moguću interesnu povezanost

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da se Povjerenstvo neće upuštati u potrebu donošenja lex Agrokora i jesu li njime ostvareni proklamirani gospodarski interesi, već će utvrđivati moguću interesnu povezanost, prije svega povezanost same dužnosnice s neformalnom radnom skupinom.

Interesna povezanost dužnosnice sa skupinom proizlazi iz toga što ih je ona angažirala na izradi zakona, a nakon što je grupa izradila zakon dolazi do izbora samog izvanrednog povjerenika iz neformalne skupine, a kasnije i izbora glavnog savjetnika i njegovih podizvođača.

Povreda će se utvrđivati kroz interesnu povezanost, zakon koji je rađen netransparentno, odbijanje dužnosnice da kaže tko je sudjelovao u izradi zakona, rekao je Ivanjek, dodavši da sve skupa stvara percepciju javnosti da je tu, osim ostvarivanja javnog interesa moguće ostvarivanje financijskih i imovinskih interesa.

Nije pokrenut postupak protiv Grabar Kitarović

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak u predmetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zbog puta u Ameriku krajem 2016. jer ne može nedvojbeno utvrditi da je povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.

Napominje se da se iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima nisu mogle dobiti sve potrebne informacije, pa su neke okolnosti ostale nepoznate, te Povjerenstvo stoga smatra da bi bilo dobro da ubuduće dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla da se postupak protiv hrvatske predsjednice neće pokrenuti jer nije utvrđeno da bi obnašanje javne dužnosti koristila u privatne svrhe, a s obzirom da iz prikupljene dokumentacije i podataka povjerenstvo nije steklo relevantna saznanja iz kojih bi to proizlazilo.

Ivanjek je podsjetio da su više puta na sjednicima isticali na propuštanje transparentnosti što u javnosti može stvoriti sumnju jesu li poduzimane radnje za koje se tek kasnije saznaje i želi li se tu nešto prikrivati. Dužnosnici moraju voditi računa o transparentnosti. Da su svi podaci tog putovanja bili poznati kako se utvrdilo naknadno ne bi došlo do preispitivanja opravdanosti puta, rekao je Ivanjek.

Pokrenut postupak protiv Bandića

Povjerenstvo je na današnjoj sjednici pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime grada o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak grada u pet godina iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao.

Odlučujući u predmetu protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Andrije Mikulića Povjerenstvo mu je izreklo kaznu od 2000 kuna zbog pogrešno ispunjenje kartice u vezi s kupnjom automobila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene