Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"za dom - spremni"

Znate li koliko je policija ispisala prekršajnih prijava "crnokošuljašima" koji su marširali centrom Zagreba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč jasno istaknutim sloganima "Za dom - spremni" na odjeći i visoko podignutim zastavama s grbom s prvim bijelim poljem, zagrebačka policija nije napisala niti jednu prekršajnu prijavu sudionicima nedjeljnog mimohoda stranke A-HSP. Ipak, u policiji kažu da je u tijeku kriminalističko istraživanje, odnosno pregled snimki.

Mimohod pedesetak članova i simpatizera stranke A-HSP središtem Zagreba u nedjelju nije rezultirao nikakvim prekršajnim prijavama, doznajemo u zagrebačkoj policiji. 

Pročitajte i ovo Katharina von Schnurbein i Amela Čilić Katharina von Schnurbein Antisemitizam u porastu: "Teorije zavjere koje vide neke mračne sile, to je prijetnja Židovima, ali i našoj demokraciji" Ilustracija Proslava u Moskvi Otkazan prvomajski mimohod, nema skupova ni svečanosti: ''Povećan je stupanj terorističke prijetnje''

Skup desničara odjevenih u crno, uz mnoštvo zastava s grbom s prvim bijelim poljem, završio je "postrojavanjem" na središnjem zagrebačkom trgu. Dio muškaraca i žena u ovoj bizarnoj skupini, osim zastava, imao je na odjeći istaknut ustaški slogan "Za dom - spremni"

Skup se odvijao pod budnim okom zagrebačkih policajaca od kojih su neki sve snimali kamerama. Iako bi bilo očekivano da su oni s nedopuštenim simbolima zaradili prekršajnu prijavu, to se još uvijek nije dogodilo. 

"Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da na javnom okupljanju nije bilo postupanja policijskih službenika, međutim, u tijeku je kriminalističko istraživanje (pregled snimki), a vezano za utvrđivanje elemenata prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", odgovoreno nam je u ponedjeljak iz PU zagrebačke.

Spomenuti Zakon jedan je od starijih hrvatskih zakona, koji je posljednje izmjene doživio 1994. godine, pa se u njemu kazne navode u davno zaboravljenim njemačkim markama. Ovaj prekršaj bi tako potpao pod član 5. koji kaže da će onaj tko javni red i mir na javnom mjestu remeti, među ostalim, "isticanjem simbola, tekstova, slika i crteža" biti kažnjen s 50 do 300 DEM (u protuvrijednosti u kunama) ili pak kaznom zatvora do 30 dana. 

Za razliku od zagrebačke policije, nedavno je zbog slične stvari reagirala imotska policija. U veljači ove godine su jedan Kinez i jedan Hrvat u imotskom kafiću izvikivali "Za dom - spremni". Nakon što je video njihovog "podviga" završio na društvenim mrežama policija ih je privela i uz optužni prijedlog predala Prekršajnom sudu. 

Za razliku od hrvatskih zakonodavaca, oni u Austriji su znatno rigorozniji po pitanju, među ostalim i ustaških obilježja. Od 1. ožujka ove godine na snagu je stupio zakon prema kojem se za ovakav prekršaj izriče kazna u rasponu od 4000 do 10.000 eura. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene