Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PRESUDE ŠESTORCI

Ljubo Ćesić Rojs: "Očekujem da ćemo pobiti presudu i zatvoriti predsjednika suda"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni generali zabrinuti su i zbog mogućih pravnih posljedica na daljnje kaznene postupke protiv pripadnika HV-a i HVO-a.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nada se da neće doći do povećanja broja optužnica. Kaže da hrvatska pravosudna tijela intenzivno surađuju s tužiteljstvom i ministarstvom pravosuđa BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik Srbije Vučić: "Ne bih se rugao činu Slobodana Praljka niti ga nazvao kukavičkim" Slika nije dostupna Obraćanje Predsjednice Predsjednica: "Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika"

Istragu protiv njega, kaže umirovljeni general Željko Šiljeg, tužiteljstvo Bosne i Hercegovine već je pokrenulo.

"Pravo i pravednost u Bosni i Hercegovini i u Haagu su uništeni. Ne mislim se na bilo koji poziv odazvati jer nemam povjerenja u institucije koje stigmatiziraju cijeli narod", kaže Šiljeg.

Haška će presuda, vjeruje, samo pojačati kazneni progon pripadnika HV-a i HVO-a.

Umirovljeni general Pavao Miljavac pak kaže da je presuda o udruženom zločinačkom pothvatu dala prostor nacionalnim tužiteljstvima da progone po širokoj zapovjednoj odgovornosti.

"Ja se bojim da će s te razine početi još veći broj optužnica iako ih je već bilo puno pripremljenih i bojim se da će to dati vjetar u leđa tužilaštvu i sudstvu BiH da krene u veće progone ne samo u BiH nego moguće u Hrvatskoj dio hrvatskih generala bilo je na ispomoći BiH", kaže Miljavac.

"Stvara se nesigurnost"

Da se stvara nesigurnost - poručuju i ostali iz generalskog zbora.

"Hrvati u BiH sigurno sa strepnjom će sada hodati Bosnom i Hercegovinom možemo reći da je ovom presudom hrvatskom narodu data nesigurnost“, tvrdi Marinko Krešić.

"Ja očekujem da ćemo mi to pobiti i da ćemo zatvoriti predsjednika suda jer njega treba kazneno goniti zašto je general Praljak počinio suicid 5 m dalje od njega", poručuje pak umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Ministar hrvatskih branitelja umiruje - zasad nema informacija o daljnjim optužnicama u BiH.

"Prije svega želim ohrabriti sve hrvatske branitelje bilo u hrvatskoj bilo pripadnike HVO da je ministarstvo hrvatskih branitelja i dosad bilo na raspolaganju ukoliko dođe do takvih postupaka“, kaže ministar branitelja Tomo Medved.

"Presuda ne može direktno utjecati na druge postupke"

Odvjetnik Goran Mikuličić objašnjava kako haška presuda ne može direktno utjecati na neke druge postupke.

"Iz predmeta se eventualno mogu prenijeti određeni dokazi, ali oni su opet podložni ocjeni konkretnog raspravnog vijeća koje djeluje u konkretnom predmetu“, kaže Mikulčić.

A eventualno traženje odštete od Hrvatske bilo bi kaže zahtjevan postupak.

No, u udruženju logoraša Mostar razmišljaju i o toj mogućnosti.

"Logoraši nisu nikad išli za materijalnom koristi međutim s obzirom da ljudi ima koji su u izuzetno teškoj financijskoj situaciji pa ako bi tražili kakvu financijsku odštetu to bi njima dobro došlo", kaže Mirzo Ćemalović iz Udruženja logoraša Mostar.

"Hitno procesuirajte časnike dostupne pravosuđu"

Haško tužiteljstvo i od hrvatskog tužiteljstva očekuje da hitno procesuira visoko i srednje rangirane časnike koji su dostupni hrvatskom pravosuđu. Iz DORH-a odgovaraju:

"Nadležna državna odvjetništva određena za postupanje u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina, neovisno o priopćenju Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, i do sada su postupala, pa će tako i nadalje procesuirati sve počinitelje ovih kaznenih djela na temelju raspoloživih dokaza i sukladno pozitivnim zakonskim propisima", poručuju iz DORH-a.

A i dalje će, navode, procesuirati sve počinitelje tih kaznenih djela.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene