Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primorsko-goranska županija

Međunarodni dan volontera, nagrađeni najbolji: "Svakome bih preporučio da se uključi i oplemeni sebe i zajednicu u kojoj živi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni je dan volontera. Na nesebično pomaganje drugima u Hrvatskoj se odlučuje sve više građana. Najbolji volonteri u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u četvrtak su za doprinos društvu primili priznanja.

Nema šetnice ni planinarske staze u okolici Bakra koju županijski volonter godine Bore Štrbac nije uredio. Volonter je godinama, a oko sebe okuplja sve generacije. "Nalazim u tome svemu zadovoljstvo i ja bih svakom preporučio da se uključi, oplemeni sebe, svoju zajednicu u kojoj živi, širi ovako krug znanja", poručuje Štrbac. Prepoznaju to i njegovi učenici Pomorske škole koji ga prate u akcijama. "Teško nije sigurno, uvijek je dobro kad idemo s profesorom, a i zabavno je", otkriva učenik Lucian.

Pročitajte i ovo Sestre humanitarke - 3 Lijepa Božićna priča Medicinske sestre volontiraju u pučkoj kuhinji: "Želimo im dati poruku da smo uvijek tu" Slika nije dostupna Volonteri, javite se! Zagrebački ZOO traži volontere-otkrij što je 'Životinjski dobar osjećaj!''

Osobama s teškoćama u razvoju studentica i riječka volonterka godine Aleksandra Ristić posvećuje svaki slobodan trenutak. "Puno sam naučila o njima, puno sam ja naučila od njih, a usput i o sebi. Naučila sam zapravo gdje se mogu pronaći, na čemu još trebam poraditi", objašnjava Ristić. Na sve to potaknula ju je mentorica Marta Berčić, također volonterka. "Nekako sam htjela prenijeti na mlade taj entuzijazam i zapravo taj žar i smisao volonterstva. Tako puno rezultata možemo postići ako dajemo malo svog vremena drugima, što ne može niti jedna ustanova niti jedna institucija", kazala je Berčić.

Na Međunarodni dan volontera - u Rijeci su oni najistaknutiji primili priznanja. Svatko od njih, za ovaj se poziv, odlučio iz svojih motiva. "Glavni motiv su djeca s kojom radim, koja me uveseljavaju, koja mogu toliko toga pružiti", opisuje volonterka godine Izabela. "Krenemo zato jer je pomoć potrebna, ali naravno to i nas ispunjava. Jedan savršen način za provesti slobodno vrijeme", otkriva volonterka godine Ivana.

U Hrvatskoj ima više od 60.000 volontera koji na godinu nesebično odrade više od 3 milijuna volonterskih sati. Za odrađeno volontiranje dobiva se potvrda. Volonteri imaju pravo na priznavanje vještina, kompetencija i iskustva stečenog volontiranjem. Upravo to može pomoći pri zapošljavanju, napredovanju, upisu na fakultet ili dobivanju stipendija. "Sve veći broj organizacija prepoznaje da uz volontersku pomoć mogu pružiti još bolju uslugu svojim korisnicima pa ih rado uključuju u svoje aktivnosti", kazala je Marta Hauser iz Volonterskog centra Rijeka. I tako se širi krug obostranog zadovoljstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene