Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto nije raspisana tjeralica

Kriminalist o slučaju Agrokor: "Do pravomoćne presude proći će više od 10 godina, nešto se hitno mora mijenjati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriminalist Željko Cvrtila ističe kako će se istraga u slučaju Agrokor vjerojatno voditi više od godinu i pol dana.

Kriminalist Željko Cvrtila gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je u razgovoru s reporterom Andrijom Jarkom komentirao uhićenja u slučaju Agrokor te odluku suca istrage o puštanju osumnjičenih na slobodu.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Je li već trebalo raspisati tjeralicu za Ivicom Todorićem?

Tjeralica se za područje Hrvatske prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima već mogla raspisati. Čim postoji osnova sumnje, to je početak izvida.

U kojem trenutku netko postaje bjegunac?

Onog momenta kad je nedostupan tijelima progona, odnosno tijelima istrage. U trenutku kada ga se traži na određenoj adresi, pokušava pozvati ili ga se pozove, a on se ne odazove. Bjegunac se postaje kada se ne odaziva tijelima progona.

Nadziru li naše sigurnosne službe Ivicu Todorića, znaju li oni gdje je on?

Ja mislim da bi trebale. U svakom slučaju, izvidi traju već šest mjeseci. Sigurno su se službe trebale uključiti, znalo se da on nije u Hrvatskoj. Dosad su ga sigurno već mogli locirati bez obzira u kojoj se državi nalazio jer SOA ima sigurnosnu nadležnost i van Hrvatske.

Očekujete li probleme oko izručenja ako se izda međunarodna tjeralica?

Očekujem. Mislim da Todorić nije slučajno izabrao Lodnon. Izručenje je podosta komplicirano, dodatno i zbog Brexita jer mogu reći da više ne postupaju po zakonu o suradnji u pravosudnim poslovima sa državama članica EU, a temeljem toga zakona se izdaje Europski uhidbeni nalog. To može dodatno zakomplicirati situaciju.

Mislite li da će Ivica Todorić, ako se izda tjeralicu, na kraju doći u Hrvatsku?

Trebao bi. Za sad je Velika Britanija i dalje članica EU i morala bi postupiti po Europskom uhidbenom nalogu. On ima određene rokove i postoji prostor odugovlačenja, ali on bi na kraju trebao završiti u Hrvatskoj.

Je li sve ovo stvorilo pomutnju kod građana?

Šest mjeseci se najavljivala ova akcija. Većina ljudi je izbjegla istražni zatvor. Donesena je odluka da nema razloga da ih se zatvara, osim gospodina Todorića. Mislim da je razlog zašto je za njega donesena takva odluka upravo Europski uhidbeni nalog jer je u tom slučaju puno lakše braniti zahtjev za njegovim izručenjem.

Iako imamo presumpciju nevinosti…

Naravno, i sama istraga će se voditi puno mjeseci, možda i dulje od godinu i pol. Kad dođemo do pravosudne presude proći će možda i više od 10 godina. Nešto se pod hitno mora mijenjati u pravosudnom sustavu. Nemoguće je da se stalno vrtimo u krug – da se ide na Vrhovni sud pa se vraća na Županijski i Općinski i tako deset puta. To nema nijedna europska država.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene