Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna vijest

Odlazak velikog novinara: U 72. godini preminuo Silvije Tomašević

Danas je u Rimu preminuo Silvije Tomašević, hrvatski novinar i publicist koji je godinama radio kao dopisnik iz Italije i Vatikana.

Danas je u Rimu preminuo hrvatski novinar i publicist, Silvije Tomašević (71), javio je Večernji list. Preminuo je od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage, priopćio je HND.

Pročitajte i ovo Radoslav Tomić u 68. godini života Umro akademik Radoslav Tomić Slika nije dostupna VETERAN SRPSKOG NOVINARSTVA Preminuo novinar Darko Ribnikar: Tužio je dnevni list kojega je osnovao njegov djed

Silvije Tomašević je rođen 6. studenog 1949. godine, a u novinarstvom se počeo baviti 1970. godine kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik gdje je 1975. postao i urednik.

Od 1984. do 1990. radi kao dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana. Radio je i za Hrvatski radio i televiziju, Novu TV, HINU, britanski radio BBC, njemački radio Deutsche Welle te RAI International.

Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale, a izvještavao je i na hrvatskom za Radio Vatikan. Godinu je dana pisao i za talijanski list Il Manifesto te od 1991. godine piše za dnevnik Roma iz Napulja i tjednik Internazionale.

Pokrenuo je 1992. godine časopis Le Religioni nei Balcani, a od 2013. godine MM Minoranze-Manjine, dvojezični hrvatsko-talijanski časopis.

Sućut gradonačelnika Zagreba, premijera i predsjednika Sabora

U povodu smrti Silvija Tomaševića, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uputio je obitelji brzojav sućuti.

"S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Silvija Tomaševića, velikog novinara i publicista, čovjeka koji je u svojoj bogatoj karijeri ostvario mnoga dostignuća, koji je uvijek bio odan svojoj profesiji te iznimno cijenjen među svojim kolegama u Hrvatskoj, Italiji i šire. U ime Grada Zagreba i svoje osobno ime, primite izraze najiskrenije sućuti", stoji u brzojavu.

Izraze sućuti obitelji uputio je i premijer Andrej Plenković.  

"S tugom sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Silvija Tomaševića, doajena hrvatskog novinarstva.

Odlazak gospodina Tomaševića nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko novinarstvo. U svojoj bogatoj karijeri isticao se posebnim stilom, nadahnutim, inteligentnim i britkim komentarima. S užitkom smo pratili njegova javljanja iz Rima i Vatikana gdje je niz godina pratio rad Svete Stolice, a uvijek je bio prepoznatljiv po informiranosti i obrazovanosti.

Kao jedan od najvećih hrvatskih novinara i publicista ostavio je neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni. Nedostajat će mnogima koji su pratili njegov plodonosan rad.

Molim vas da u ovim teškim trenucima za vašu obitelj, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja", napisao je premijer.  

Poruku upućenu obitelji Tomašević napisao je i predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković

 "S tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku Silvija Tomaševića. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti", napisao je Jandroković u poruci upućenoj obitelji Tomašević.

"Gospodin Tomašević bio je jedan od najpoznatijih i cijenjenih hrvatskih novinara i dopisnika. Izvještavajući iz Vatikana i Italije surađivao je s nizom medijskih kuća, od kojih će našoj publici posebno ostati u sjećanju kao dopisnik za Vjesnik, Večernji list, Slobodnu Dalmaciju i Hrvatsku radio televiziju", navodi Jandroković.

"Radio je i za radio Vatikan i RAI, a iznimnu stručnost u poznavanju i praćenju rada Svete Stolice potvrdio je autorstvom nekoliko knjiga, od kojih se ističe „Dvojica papa“ o Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI., za koju je nagrađen međunarodnom nagradom Calabria."

"Odlaskom Silvija Tomaševića ostat će praznina na hrvatskoj medijskoj sceni i žal mnogobrojnih gledatelja i čitatelja koji su njegove izvještaje sa zadovoljstvom i pozornošću iščekivali i pratili. Stoga Vam još jednom, poštovana obitelji, izražavam duboku sućut“, stoji u Jandrokovićevoj poruci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene