Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje s MIT-a i Harvarda

VIDEO: 'Papir' se sam sklapa u oblike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one kojima origami predstavlja glavobolju, znanstveni tim s Harvarda i MIT-ja smislio je rješenje - pametni fiberglas papir, koji se sam sklapa u gotovo bilo koji oblik.

Pročitajte i ovo Studiranje (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski studenti na svjetskim sveučilištima ''U Hrvatskoj se traži ogroman broj činjenica, a na Oxfordu da kažete svoje mišljenje i argumentirate ga...'' Slika nije dostupna među najboljima Predsjedničina kći primljena na najprestižnije svjetske fakultete: Katarina Kitarović od jeseni je studentica Harvarda

Listovi fiberglasa debljine su oko pola milimetra i napravljeni su od višestrukih trokutastih komadića. Na taj način mogu se sklopiti velike površine 'pametnih' fiberglas trokutića, koji se onda mogu preklopiti, poput transformera, u objekte po želji. No, na koji način sve to funkcionira?

Jedan takav kompozitni list spoji se na izvor struje, a sastoji se od brojnih strujnih krugova nano-veličine, a u svaki trokutić ugrađeni su i memorijski umeci, koji su zaduženi za mijenjanje oblika i koji su napravljeni od legure nikla i titanija. Njihova debljina je svega 100 mikrona, što je ekvivalent debljine ljudske vlasi kose. Svaki od listova u sebi ima rastezljivu plastiku i bakrene kanale, koji služe kao žice.

Kroz sve zajedno pusti se struja, a pojedini trokutići, prema zadanim memoriji parametrima mijenjaju oblik, s promjenom temperature. Temperaturni prag za promjenu oblika jest 81 stupanj Celzija. Kad se počnu savijati, ostatak lista stane se prilagođavati promijeni oblika, a konačni oblik dodatno učvršćuje magnetizam. Kao što je i vidljivo na video snimci, list od 32 trokutića, sklapa se, ili u brod, ili u avion. Programerka s MIT-a Daniela Rus, tvrdi kako je ključ svega dokučiti algoritme za preklapanje 'pametnih' listova. Za nju je to kao ponovno učenje origamija. Ono što je cilj istraživačkog tima jest davati naredbe napravi pomoću takozvanih 'priljepaka', koji u sebi sadrže već zadanu naredbu za promjenu oblika, jer se trenutno sve obavlja preko računala. Na taj način bi se oblici mijenjali svakim novim 'priljepkom'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene