Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski studenti na svjetskim sveučilištima

''U Hrvatskoj se traži ogroman broj činjenica, a na Oxfordu da kažete svoje mišljenje i argumentirate ga...''

Studiranje (Foto: Dnevnik.hr)
Studiranje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kći predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ana Budimir (Foto: Dnevnik.hr) Ana Budimir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Zorica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Za dobru budućnost obrazovanje je itekako bitno, a zna to i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čija će kći studirati u Americi. Tako je 18-godišnja Katarina dobila stipendiju za jedno od najboljih sveučilišta na svijetu.

Katarina je uspješna sportašica i odlična učenica, a od jeseni će studirati na američkom Harvardu. Kći Predsjednice primljena je na četiri najprestižnija svjetska sveučilišta. Na Harvardu će studirati uz akademsku stipendiju. Katarina je učenica zagrebačke 15. gimnazije, a u rješavanju standardiziranih testova sposobnosti, koji služe kao prijamni ispit na preddiplomske studije u SAD-u, bila je među jedan posto najboljih. Mnogi su joj poželjeli svu sreću u daljnjem obrazovanju.

"Ja mislim da se djeca ne bi trebala suditi prema svojim roditeljima i želim joj svu sreću, kao i bilo kome drugome tko uspije upasti na takvo prestižno sveučilište", poručila je Karla.

Neki su rekli da bi oni, da su u takvoj financijskoj situaciji, napravili isto za svoju djecu.

"Sa srećom neka joj bude, neka ide. I mi bismo svoju djecu slali, ali nemamo love", kaže Zorica.

Svoju su djecu na fakultete izvan Hrvatske slali i drugi političari. No prestiž nije rezerviran samo za njih.

Ilija studira na Cambridgeu u Engleskoj i kaže, prilično je drukčije nego u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 1500 otkaza u Uljaniku S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli"

Pročitajte i ovo Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Na upit Dnevnika Nove TV Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek

"Recimo ja na prvoj godini nemam usmene ni kolokvije, samo imam ispit na kraju godine u šestom mjesecu poput mature. Ljudi koji tu studiraju ne uče dva dana pred ispit, nego, evo, već dva mjeseca", kaže on.

Ana Budimir studira na Oxfordu, a kaže da bi se bi se rado vratila kući ako se pruži dobra prilika. Tamo je već je četiri godine, a u međuvremenu se i zaposlila.

"U Hrvatskoj se traži, barem gdje sam ja studirala, znanje ogromnog broja činjenica, a na Oxfordu da kažete svoje mišljenje, argumentirate i kažete zašto ste odabrali opciju A, a ne opciju B", kaže Ana Budimir.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže da Hrvatska mora osigurati uvjete za povratak onih koji odluče otići studirati u inozemstvo.

"Mobilnost u svrhu obrazovanja smatram poželjnim, ali Hrvatska mora osigurati uvjete za povratak i ostanak u Hrvatskoj mladih educiranih ljudi", poručila je Divjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene