Za dobru budućnost obrazovanje je itekako bitno, a zna to i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čija će kći studirati u Americi. Tako je 18-godišnja Katarina dobila stipendiju za jedno od najboljih sveučilišta na svijetu.

Galerija


Katarina je uspješna sportašica i odlična učenica, a od jeseni će studirati na američkom Harvardu. Kći Predsjednice primljena je na četiri najprestižnija svjetska sveučilišta. Na Harvardu će studirati uz akademsku stipendiju. Katarina je učenica zagrebačke 15. gimnazije, a u rješavanju standardiziranih testova sposobnosti, koji služe kao prijamni ispit na preddiplomske studije u SAD-u, bila je među jedan posto najboljih. Mnogi su joj poželjeli svu sreću u daljnjem obrazovanju.

"Ja mislim da se djeca ne bi trebala suditi prema svojim roditeljima i želim joj svu sreću, kao i bilo kome drugome tko uspije upasti na takvo prestižno sveučilište", poručila je Karla.

Neki su rekli da bi oni, da su u takvoj financijskoj situaciji, napravili isto za svoju djecu.

"Sa srećom neka joj bude, neka ide. I mi bismo svoju djecu slali, ali nemamo love", kaže Zorica.

Svoju su djecu na fakultete izvan Hrvatske slali i drugi političari. No prestiž nije rezerviran samo za njih.

Ilija studira na Cambridgeu u Engleskoj i kaže, prilično je drukčije nego u Hrvatskoj.

Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli"

Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek

"Recimo ja na prvoj godini nemam usmene ni kolokvije, samo imam ispit na kraju godine u šestom mjesecu poput mature. Ljudi koji tu studiraju ne uče dva dana pred ispit, nego, evo, već dva mjeseca", kaže on.

Ana Budimir studira na Oxfordu, a kaže da bi se bi se rado vratila kući ako se pruži dobra prilika. Tamo je već je četiri godine, a u međuvremenu se i zaposlila.

"U Hrvatskoj se traži, barem gdje sam ja studirala, znanje ogromnog broja činjenica, a na Oxfordu da kažete svoje mišljenje, argumentirate i kažete zašto ste odabrali opciju A, a ne opciju B", kaže Ana Budimir.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže da Hrvatska mora osigurati uvjete za povratak onih koji odluče otići studirati u inozemstvo.

"Mobilnost u svrhu obrazovanja smatram poželjnim, ali Hrvatska mora osigurati uvjete za povratak i ostanak u Hrvatskoj mladih educiranih ljudi", poručila je Divjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika