Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi mogu biti istraživači

VIDEO: Od kuće za NASA-u istražite Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA i Microsoft pokrenuli su interaktivnu web stranicu koja omogućuje web surferima da postanu istraživači Marsa i to iz vlastitog doma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama na sjeveru Rusije Gladni medvjedi okružili istraživače - Zbog njih ne mogu izaći van i raditi svoj posao Slika nije dostupna Vrijedno otkriće 'Glas' star 11.500 godina razotkrit će ono što do sada nismo znali

Spomenuta internetska stranica, koju su nazvali 'Be a Martian', javno poziva korisnike interneta i javnost da pomognu znanstvenicima u što kvalitetnijem mapiranju Crvenog planeta, odnosno istraživanju fotografija, iz kojih znanstvenici kasnije slažu cjelokupnu kartu područja na Marsu.

'Nalazimo se u takvom trenutku u povijesti, u kojem zapravo svatko može biti istraživač', rekao je svjetskim medijima Doug McCuistion, direktor NASA-inog Programa za istraživanje Marsa. 'S obzirom na količinu informacija koje pristižu s Crvenog planeta i koje su dostupne svima, istraživanje tog planeta postalo je zajednički poduhvat čitavog čovječanstva', dodao je.

>> Znanstveni otkrili udare munja na Marsu

Možete brojati kratere na Marsu

Korisnici tako mogu, primjerice, brojati kratere na Marsu, što je za NASA-u u prošlosti bio relativno težak zadatak, s obzirom na njihov ogroman broj. 'Više ljudi koji sudjeluju pri obradi pristiglih podataka, vrlo je važno, a i uvelike pomaže NASA-i', zaključio je McCuistion.

'Be a Martian' stranice u sebi sadrže na stotine tisuća fotografija Marsa, uključujući i one koje nikad nisu objavljene u javnosti. Postoji i virtualna 'vijećnica' u kojoj korisnici mogu postavljati pitanja stručnjacima za Crveni planet te mnoge druge zanimljive stvari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene