Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sunčev sustav ima 12 planeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pluton ostaje planet, odlučili su znanstvenici, no zbog njegove mase 400 puta manje od Zemljine, odlučeno je da status planeta zaslužuju još tri tijela u Sunčevu sustavu, a još 12 ih je u razmatranju.

Sunčev sustav, čini se, uskoro će vrviti od planeta. U ovom trenutku, umjesto dosadašnjih devet, oko Sunca se umjesto devet vrti njih dvanaest i to u sistemu 8 + 4.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Muke po obnovi Pucaju zgrade, poplava u podrumu, problemi s pitkom vodom... Stanari Zvijezde su očajni, gradonačelnik im poručio: ''Svi smo dio problema i rješenja'' Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega''

Prijedlog je to znanstvenika, koji su dvije godine radili na projektu redefiniranja pojma planeta, budući je u posljednjih nekoliko godina otkriveno više tijela koja svojom masom nadmašuju najmanji i najudaljeniji planet - Pluton.

Prema novoj definiciji, Pluton ostaje planet, no time status planeta zaslužuju još tri nebeska tijela. Ta tri tijela s Plutonom nosit će naziv Plutoni.

Tako će djeca uz dosadašnjih 8 "pravih" planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun, Uran) i njima pridodan Pluton, morati znati još tri nova imena - Plutonov mjesec Haron, ledeno tijelo iza orbite Plutona otkriveno 2003. godine i nazvano Xena te Ceres, tijelo do sada smatrano tek jednim u nizu većih asteroida u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.  

Naziv "planet "inače dolazi od starogrčke riječi koja označava "čuđenje" jer su se tadašnji promatrači neba čudili tim tijelima koja se, kako su mislili, za razliku od drugih (tj, zvijezda) kreću.

Danas se, pak, planetom naziva tijelo koje ne zrači svjetlost i orbitira oko zvijezde, što je vrlo neprecizna definicija jer bi mogla uključiti tisuće kometa i asteroida koji lunjaju Sunčevim sustavom.

- Suvremena znanost raspolaže novim saznanjima, koja mora ozbiljno uzeti u obzir kako bi se odredila nova definicija planeta jer je naprosto prejednostavno držati se dosadašnje definicije po kojoj se radi o tamnim tijelima koja se po svojim putanjama vrte oko zvijezde, kaže predsjednik Međunarodne udruge astronoma Ron Ekers.

- Primjerice, najnovija otkrića dovela su nas do tijela u udaljenim područjima Sunčeva sustava koja su Plutonove mase, a neka od njih čak i znatno veća, stoga smo se morali odlučiti na ozbiljnu raspravu o tome koje tijelo jest, a koje nije planet i zašto, dodao je Ekers.

A sve je počelo prije tri godine, otkrićem "Xene", najvećeg tijela otkrivenog u orbiti oko Sunca nakon otkrića Neptuna 1846. godine.

Znanstvenici su se tako usuglasili oko prijedloga nove definicije koja kaže: to je tijelo koje orbitira oko zvijezde, ali samo nije zvijezda, a ima dovoljno veliku masu da bi stvorilo dovoljnu jaku vlastitu gravitacija zbog koje poprima sferičan oblik.

- Tako priroda, zapravo, sama određuje koje tijelo jest, a koje nije planet, kaže Richard Binzel s MIT-a.

Pluton i njegovi Plutoni zadovoljavaju te uvjete.

No, niti dvanaest možda nije konačan broj planeta- znanstvenici proučavaju još dvanaest tijela veličine Plutona ili veća koja kandidiraju za titulu planeta, a koja se nalaze u dalekom Kuiperovom pojasu iza Plutonove orbite.

No, da bi ovi dobili službeni status kanona, moraju biti odobreni na konferenciji astronoma sa svih strana svijeta, koja će se održati 24. kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene