Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sonda i asteroid

'Spoj' u svemiru na Valentinovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in satelit Stardust-NExT za Valentinovo ima ima zakazan 'spoj' s kometom Tempel 1.

Misija je to koja je otpočela prije nešto manje od dva tjedna, a 14. ovog mjeseca Stardust bi se trebao i susresti sa posjetiteljem iz svemira. Za razliku od kometa, koji svemirom juri brzinom od 39.000 kilometara na sat, Stardust se polako, ali sigurno kreće prema mjestu s kojeg će snimiti to nebesko tijelo. Njegova brzina iznosi nepunih 10-ak kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti

>> Apophis će udariti u Zemlju 13. travnja 2036.?

Točno vrijeme u kojem bi komet trebao biti najbliži Stardustu, u NASA-i procjenjuju na 17.56 sati po hrvatskom vremenu. Misija Stardusta je proučiti površinu kometa, izmjeriti njegovu kompoziciju, raspored mase i količinu prašine, koju oslobađa u svemir.

Tempel 1 pripada takozvanoj Jupiter klasi kometa, a u nju spadaju oni kometi na čiju putanju utječe spomenuti planet. Njegova orbita po Sunčevom sustavu kreće se u periodima manjim od 20 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene