Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na udaru ponovno Južna Koreja

Sjeverna Koreja unajmila hakere da kradu novac u online igrama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja optužila je Pyongyang da su angažirali hakere koji su u online video igrama za pravi novac prodavali ukradenu 'virtualnu robu'

Osim povremenog ratovanja, stalnih međusobnih optužbi i konstantne napetosti koja vlada između Sjeverne i Južne Koreje, odnos između ove dvije zemlje u posljednje je vrijeme dodatno pogoršan kada je vlada Južne Koreje svoje sjeverne susjede optužila za hakiranje i probijanje na njihove gaming servere na kojima su ukrali nagradne bodove i dodatke u igrama vrijedne skoro šest milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Sjeverna Koreja tako je navodno angažirala hakere koji su smješteni na sjeveroistoku Kine i koji su, koristeći određeni softver – tzv. 'auto programe', skupljali različite bodove, dodatke i poboljšanja u online igrama (za koje se inače mora platiti) te su ih prodavali gamerima u tim igrama.

Po informacijama iz južnokorejske policije, hakeri su vladi u Pyongyangu morali mjesečno slati najmanje 500 dolara koje bi 'zaradili' na ovaj način, a nije poznato što je s ostatkom novca, tj. u čijim je džepovima završio.

Oni su dodali da njihovi sjeverni susjedi, s obzirom da su pod sankcijama i općenito totalno izolirani i sve siromašniji, sada traže brojne nove načine kako bi zaradili nešto novca, a jedan od tih načina je prodaja ukradene virtualne robe.

U Sjevernoj Koreji ove su optužbe naravno odbacili nazivajući ih jeftinim trikovima, provokacijama i potezima marionetske vlasti. Ovo nije prvi puta da su vlasti u Sjevernoj Koreji optužene za hakerske napade na rivale s juga, no ovo je prvi put da su ih napali isključivo zbog novca.

Do sada su najveći napadi protiv internetskih stranica južnokorejske vlade i financijskih institucija u toj zemlji zabilježeni još u srpnju 2009. te u ožujku ove godine, dok je u svibnju ove godine napadnuta jedna od najvećih banaka u Južnoj Koreji.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene