Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U antarktičkim vodama

Otrovne hobotnice u ekstremnoj hladnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači su otkrili četiri nove vrste hobotnice na Antarktici, čiji otrov ostaje potentan i na temperaturama ispod ništice.

Znanstvenici se nadaju kako će moći analizirati otrov tih hobotnica i vidjeti može li se on primijeniti u medicinske svrhe, a njihovo otkriće, koje se dogodilo još tijekom njihove ekspedicije na Antarktici 2007. godine, tek je nedavno objavljeno u magazinu Toxicon, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala Raznježili javnost Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala: Nosili je dva kilometra do kuće Slika nije dostupna Istraživanje Hladnoća je smrtonosnija nego vrućina

Stručnjaci već dugo vremena znaju za postojanje hobotnica na Antarktici, ali ono što je iznenadilo Bryana Frya sa sveučilišta u Melbourneu i njegove kolege, jest velika bio raznolikost i prirodna selekcija, koja je promijenila način lova tih hobotnica, kao i prirodu njihovog otrova. One bi probušile rupu u većem školjkastom plijenu, kroz koju ubrizgavaju toksičnu slinu.

'Otkrili smo da njihov otrov radi i na temperaturama ispod ništice. Čudesno je bilo otkriće kako su se hobotnice prilagodile životu u vodama Antarktike', istaknuo je Fry. Dodao je kako su istraživači tamo pronašli hobotnice uistinu različitih veličina, od nekoliko centimetara, do onih divovskih.

'Želimo vidjeti koje sve komponente otrova možemo otkriti u njima i koji bi bili korisni u proizvodnji lijekova', rekao je Fry. 'Priroda je od njih napravila savršene ubojice... imaju izrazito preciznu aktivnost i mora postojati način kako da se to iskoristi', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene