Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas čeka u budućnosti

Pogledajte koje inovacije pripremaju Apple i Google

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple radi na zakrivljenom iPodu koji će se koristiti kao sat, a Google priprema naočale s proširenom stvarnošću

Daleko od očiju javnosti, u svojim laboratorijima Apple i Google rade na novim proizvodima koji bi mogli u potpunosti promijeniti način na koji koristimo telefone, odnosno način na koji 'gledamo na svijet'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što nam priprema Google? Google X – mjesto u kojem nastaje budućnost

Tako u Appleu, prema pisanju New York Timesa, rade na konceptima i prototipovima uređaja koje bi u budućnosti mogli nositi kao sat ili čak kao dio odjeće, dok Google radi na naočalama koje će imati podršku za proširenu stvarnost. Jedan od uređaja na kojem Apple navodno radi je zakrivljeni iPod kojeg ćemo moći nositi oko ruke kao sat i koji će imati podršku za Siri.

U NYT-u kažu da u Appleu žele da njihov iPhone postane 'centralni uređaj' koji bi mogao komunicirati s drugim uređajima – poput navedenog iPoda te na njima streamati i prikazivati sadržaj s telefona.

Dakle, telefon ne bi trebali vaditi iz džepa već bi on bio povezan s iPodom te bi na njegovu ekranu mogli vidjeti sve što nas zanima, a s njim bi zahvaljujući Siriju mogli 'razgovarati' te na taj način slati poruke, provjeravati mailove, telefonirati, odabirati glazbu koju ćemo slušati i slično.

Svoje inovacije razvijaju i u Googlovu tajnom laboratoriju Google X u kojem su u posljednje vrijeme zaposlili inženjere s različitih fakulteta i kompanija poput Nokije i Applea.

U ovoj kompaniji navodno rade na naočalama koje će imati podršku za proširenu stvarnost. Te bi naočale trebale izgledati slično kao i današnje 'normalne' naočale, jedino što će imati nekoliko malih tipki, a bit će povezane s internetom (najvjerojatnije putem Android telefona, a koristit će i njihov GPS).

Ovakve bi naočale, među inim, trebale omogućiti da naša pretraga Googlea bude bazirana na lokalnim stvarima koje vidimo oko sebe – konkretno, ako tražimo neku kuću ili zgradu, u samim naočalama vidjeli bi upute kako do nje doći.

Prema riječima Michaela Liebholda, istraživača na Institute for the Future u Palo Altu, upravo je proširena stvarnost, odnosno 'spajanje' stvarnog i virtualnog svijeta sljedeći veliki korak u tehnologiji.

On kaže da će za desetak godina ljudi nositi naočale, odnosno u daljoj budućnosti i leće koje će imati ugrađene ekrane, koje će im omogućiti da drugačije gledaju na svijet. Djeca će tako s prijateljima igrati virtualne igre u stvarnoj okolini tako što će, zahvaljujući tim naočalama, po parkovima naganjati virtualne likove, dok će tinejdžeri sami dizajnirati svoju virtualnu odjeću koju će svatko vidjeti na svoj način.

Tako bi isti komad odjeće šef na poslu kroz posebne naočale mogao vidjeti kao lijepo talijansko odijelo, roditelji bi tu istu odjeću mogli vidjeti kao obične traperice i majicu, a prijatelji kao nekakav smiješni kostim.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene