Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Točka blaženstva'

Trikovi proizvođača koji izazivaju ovisnost o nezdravoj hrani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li što je 'točka blaženstva'? To je upravo ono zbog čega se 'zakačimo' za nezdravu hranu, a proizvođači jako dobro znaju kako nas navući da tražimo još.

Kada bi vam netko spomenuo 'točku blaženstva' teško da biste tu sintagmu povezali s nezdravom hranom. No, ovdje se upravo o tome radi. 'Točka blaženstva' je pojam kojim se koriste proizvođači junk-fooda, a odnosi se na količine soli, šećera i masnoće kojim se konzumente navlači da stalno traže još, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Michael Moss istraživački je novinar koji se pozabavio tematikom ovisnosti o tzv. junk-foodu. Zanimalo ga je što se nalazi u toj hrani da joj se iznova vraćamo i da je se nikada ne možemo zasititi. Čak tri godine je radio na istraživanju i otkrio brojne trikova kojima proizvođači nezdrave hrane izazivaju ovisnost kod konzumenata.

>> Znate li zašto je hrana privlačnija na prazan želudac?

Neki proizvođači mijenjaju fizički oblik soli, drugi mijenjaju kemijski sastav šećera dok treći stalno rade na povećanju hrskavosti čipsa. Ti trikovi, ali i brojni drugi, mame ljude da kupuju više hrane koja je često izrazito nezdrava. Između ostalog veliki divovi industrije nezdrave hrane svoje subjekte podvrgavaju magnetskoj rezonanci kako bi vidjeli na koji način pojedini sastojak utječe na naš mozak. Primjerice, kada osoba konzumira određenu količinu šećera mozak joj se 'osvijetli' kao kod ovisnika o kokainu.

Istraživanja provode na tisućama i tisućama ispitanika kako bi napravili proizvod baš po volji kupaca. Oni koji najviše koketiraju s 'točkom blaženstva' ti, jasno, imaju i najveći profit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene