Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to možete predvidjeti

Kako prepoznati signale da ćete dobiti otkaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često se događa da kad netko dobije otkaz na poslu kaže: 'Trebao sam to predvidjeti', ili 'Trebala sam to predvidjeti'. No pravi uzrok je u tome što ljudi često ne znaju čitati znakove i signale, koji im često stoje ispred nosa.

S obzirom na to, US News prenosi neke od uobičajenih ranih znakova da se vaš posljednji dan na trenutnom poslu možda bliži kraju. Evo nekih od najčešćih:

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Nagla 'promjena' u odnosu nadređene osobe prema vama. To nije uvijek 'fatalan' znak, ali definitivno nije na odmet posvetiti malo pažnje tome i voditi računa prema kud to sve može voditi. To se može odraziti na takav način da se zbog toga više ne osjećate sigurno i neopterećeno na poslu.

Razgovori jedan-na-jedan se opetovano otkazuju. To je često znak izbjegavanja, a može biti rezultat saznanja vaše nadređene osobe o tome kako će izgledati vaša budućnost na trenutnom radnom mjestu.

Vaša nadređena osoba odjednom razvija neobjašnjivu pažnju za i najmanji detalj vašeg posla. Ako ste prije uživali povjerenje nadređenih da samostalno i bez rigorozne kontrole obavljate poslove, ovakva promjena može značiti da se priprema nekakav izvještaj o vašoj učinkovitosti u svakom smislu na poslu. Ako vam nadređena osoba odjednom postavlja previše pitanja, određuje rokove i generalno vam ne da disati, na to treba obratiti pažnju, jer se vjerojatno ne radi o ničem dobrom za vas.

Više ne postoje razgovori o planiranju i budućnosti na poslu. Ako ste prije sudjelovali u razgovorima unutar tvrtke o planovima za budućnost i često aktivno sudjelovali u kreiranju budućih strategija poslovanja, nagli prestanak tih aktivnosti, poruka je da možda netko više ne računa da ćete biti unutar tvrtke u skoroj budućnosti.

Vaši prigovori nailaze na odgovore poput 'U pravi si'. Ako se vaša nadređena osoba prestane truditi oko vaših primjedbi na račun posla i pokušati vas nagovoriti drugačije, ili razgovarati s vama o problemu, to je problem. Česti odgovori 'U pravu si', mogu biti i signal da vas nadređena osoba gotovo ohrabruje da počnete tražiti drugi posao.

No, prije nego što počnete paničariti i zasipati šefove s pitanjima o otkazu, valja napomenuti da ove signale treba shvatiti koliko i dnevni horoskop. Navede promjene nisu činjenice, već u najboljem slučaju znaci upozorenja. Ukoliko ste prepoznali neke od njih ovdje, bolje je šefu ne unositi to u lice kao argument, već promijeniti pristup i otvoreno porazgovarati o problemima koji muče i vas i vaše nadređene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene