Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici na tragu pravih boja

Zbog ovog dinosaura ponovno će se pisati povijest o prapovijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koje su boje bili dinosauri? To je pitanje koje je ljudima zagonetka već više od 200 godina, a mnogi su vjerovali da na njega još dugo, dugo nećemo dobiti odgovor. No, sada se i to promijenilo.

Prije nekoliko godina znanstvenici su otkrili da se mikroskopske strukture zvane malanosomi mogu upotrijebiti kako bi se otkrile prave nijanse prapovijesnih stvorenja. Međunarodni tim znanstvenika se bacio na proučavanje melanosoma Microraptora, dinosaura s dva para krila, i došli su do izvanrednog otkrića -  Microraptor je bio potpuno crn, no njegovo se perje prelijevalo u plavo, tj. imalo je plavičasti odsjaj. To nam, tvrde znanstvenici, pruža iznenađujući uvid u ranu evoluciju perja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrio Nasin teleskop Asteroid Baptistina ipak nije ubio dinosaure Slika nije dostupna Tragovi u Kini Otisci: Dinosauri u Kini su bježali u panici?

>> Asteroid Baptistina ipak nije ubio dinosaure

'Jedna od stvari po kojoj su poznate moderne ptice je njihov dotjerani vizualni identitet', pojasnio je znanstvenik Mark Norell, voditelj odjela paleontologije u Američkom prirodoslovnom muzeju i koautor studije. Taj vizualni identitet, točnije paleta boja, ima mnoštvo funkcija - privlačenje partnera, obranu od potencijalnih predatora, itd.

Dugo se pretpostavljalo da je izgled igrao važnu ulogu i kod pernatih dinosaura. No, sve do nedavno za to nije bilo nikakvih dokaza. A tada su se sjetili melanosoma.

Fosili nemaju pigment, ali mikroskopske strukture, tj. melanosomi ostaju u perju. Njihov specifičan oblik odgovara određenim pigmentima na isti način kao i kod modernih ptica. Primjerice, obli melanosomi su specifični za boju hrđe, dok su oni duži, u ubliku štapa, specifični za crnu boju. Razni melanosomi poredani u posebno organiziranim slojevima daju jedinstvena spektralna svojstva, poput prelijevanja u duginim bojama.

Usporedbom melanosoma Microraptora s onima pronađenim u 168 modernih ptica Norell i njegovi kolege su dobili jasan uvid u to kako je ova životinja izgledala prije 130 milijuna godina kada je bila živa.

'Prelijevanje u duginim bojama je nešto što se pokazalo više puta u evoluciji modernih ptica i njihovih rođaka', objasnio je Norell te dodao kako činjenica da se boja Microraptora prelijevala upućuje na to da je njegovo perje u početku možda, osim letenja, imalo i neku drugu funkciju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene