Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio Nasin teleskop

Asteroid Baptistina ipak nije ubio dinosaure

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in teleskop WISE otkrio je kako obitelj asteroida za koju se vjerovalo da je prije 65 milijuna godina uzrokovala istrebljenje dinosaura ipak nije pravi krivac.

Nakon što su Zemljom vladali gotovo 160 milijuna godina, dinosauri su izbrisani s lica zemlje u samo nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE DUBINA Hoćemo li konačno saznati kako je došlo do izumiranja dinosaura? Slika nije dostupna Nije samo asteroid Pojavila se nova teorija o nestanku dinosaura

Iako su znanstvenici uvjereni da je za njihovo i istrebljenje još nekih oblika života prije 65 milijuna godina krivac ogroman asteroid i dalje sa sigurnošću ne mogu tvrditi otkud i kako je on došao do Zemlje.

Asteroid je u meksiški poluotok Jukatan udario snagom koja je bila milijardu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu te brzinom 20 puta većom od brzine metka. To je uzrokovao brojne potrese, tsunamije, odrone tla i požare što je na Zemlji ostavilo pravu pustoš. 

Studija iz 2007. godine 'prstom je uprla' na ogroman asteroid, poznat pod imenom Baptistina, kao mogućeg krivca. No najnovija opažanja NASA-inog teleskopa WISE to opovrgavaju. Iz krhotina su identificirani su deseci obitelji asteroida koji su udarili u Zemlju, a daljnja istraživanja bi mogla otkriti vrijeme udara.

Tim koji je izradio studiju iz 2007. vodio je David Nesvorny s Instituta za istraživanje u Coloradu. Oni su 40 kilometara širok asteroid koji je udario u Zemlju stvrstavli u obitelj Baptistina. 'Ubojica dinosaura najvjerojatnije je bio izgubljeni član te obitelji asteroida, a nastao je u sudaru unutar asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera prije 160 milijuna godina', objavio je tada Nesvornyjev tim.

No, teleskop WISE (koji koristi instrumente za snimanje svemira u infracrvenom spektru koje je normalnim teleskopima gotovo nemoguće vidjeti) sugerira kako je obitelj asteroida Baptistina formirana tek prije 80 milijuna godina. To ostavlja premalo vremena da jedan od njihovih članova stigle do Zemlje i s nje 'izbriše' dinosaure. 

Nova vremenska skala je bazirana na boljim mjerenjima veličine asteroida Baptistina. Promatranjem okultacija, zamračivanja i skrivanja zvijezda, može se odrediti koliko svjetla reflektiraju, no ne i njihove dimenzije. Tako vrlo veli, ali mračan asteroid može reflektirati istu količinu svjetla kao neki svemirski kamenčić. Infracrveni spektar pak, pokazuje kolika toplina zrači iz tijela i preciznije mjeri njegovu veličinu. Nova procjena teleskopa WISE o veličini Baptistina asteroida astronomima je omogućila da 'vrate put asteroida'. Otkrili su kako je ob nio dio asteroida koji se raspao prije 80 milijuna godina, što je upola manje nego se prvotno mislilo. To znači da je asteroid Baptistina imao 'samo' 15 milijuna godina da dođe do površine Zemlje nakon izbacivanja iz asteroidnog pojasa.

'To je nemoguće, nije imao dovoljno vremena. Taj proces traje nekoliko desetaka milijuna godina', kazala je NASA-ina znanstvenica Amy Mainzer.

I tako smo i dalje na početku. Jedna od najvećih svjetskih misterija i dalje ostaje tajna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene