Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivene male tajne

Evo što astronauti rade za sreću prije svemirskih misija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doznajte malene rituale, što zbog sreće, što zbog praznovjerja, a što zbog tradicije koje izvode ruski i američki astronauti prije misija u svemir.

Rituali ruskih astronauta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon projekta 'marsovske' hrane OVAKO bi to izgledalo nakon povratka s Marsa... Slika nije dostupna Zanimljiva edukacija 'Misija X': 4.000 djece žive kao astronauti

Ruski astronauti prije nego što krenu u svemir ostave crveni karanfil na spomen zidu u čast Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je bio u svemiru. Posada Soyuza tada posjeti i Gagarinov ured, upiše se u knjigu gostiju, i navodno traže njegov duh odobrenje za let, piše Wired.

Atronauti bacaju kovanice pod tračnice vlaka koji vozi posadu Soyuza na mjesto odakle kreću u misiju. Ista posada zbog praznovjerja odlazi na šišanje na sam dan kada kreće na misiju u svemir.

Noć prije lansiranja, članovi posade obavezno gledaju kultni fim iz 1969. godine White Sun of the Desert.

U hotelu, ruski pravoslavni svećenik posadu Soyuza blagoslovi svetom vodom. Tu je tradiciju započeo astronaut Aleksandr Vitrenko.

Kada posada Soyuza napušta hotel, odjekuje pjesma The Grass Near My Home koju izvodi bend Zemlyane, u prijevodu Zemljani. Posada putuje autobusom koji je opremljen potkovama za sreću.

>> Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?

Na putu do mjesta lansiranja, ruski astronauti znaju urinirati po desnoj gumi autobusa, a navodno je isto radio i Jurij Gagarin. Ženske članice posade oslobođene su ovog čina, no navodno neke nose bočice s urinom i iz solidarnosti prema muškim kolegama izlijevaju ga po desnoj gumi.

Posada Soyuza sa sobom u svemir nosi maleni talisman, po izboru zapovjednika leta, koji prvi pokaže da se nalaze u bestežinskom stanju.

Ritualni američkih astronauta

Mnogi NASA-ini astronauti na dan misije za doručak jedu jaja sa slaninom, u čast astronauta Alana Sheparda, koji je imao isti doručak prije nego što je 1971. godine krenuo u misiju.

U sobi u kojoj astronauti čekaju čišćenje svojih tijela od dušika, koriste se iste stolice na kojima su sjedili astronauti tijekom Apollo ere.

Nakon uspješnog lansiranja, menadžeri će timu osigurati krafne i peciva. Kontrolori leta nakon prvog uspješnog dijela obavljenog posla uživaju u grahu i kukuruznom kruhu. Ta je tradicija započeta nakon što je sada već bivši kontrolor leta Norm Carlson sebi donio maleni lončić graha, prije lansiranja space shuttlea STS-a.

Geneu Kranzu, poznatom kontroloru misije Apolla 13, žena je prije svake misije sašila novi prsluk. Tijekom spašavanja posade Apolla 13, Kranz je nosio bijeli prsluk koji je danas izložen u nacionalnom svemirskom muzeju u Washingtonu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene