Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro počinje RoNewMedia konferencija

Rumunjska postaje regionalno 'digitalno središte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bukureštu će se između 16. i 18. svibnja održati RoNewMedia konferencija posvećena digitalnom oglašavanju, društvenim medijima i e-trgovini

U Bukureštu će se između 16. i 18. svibnja održati RoNewMedia konferencija posvećena digitalnom oglašavanju, društvenim medijima i e-trgovini kojoj je partner medijska korporacija CME i koja bi mogla pomoći Rumunjskoj u nastojanjima da postane 'digitalno središte' za centralnu i istočnu Europu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!" NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad"

Dan Bulucea iz rumunjske podružnice Googlea smatra da Rumunjska ima iznimno veliki potencijal internetske ekonomije s mogućnosti rasta od pet do deset posto godišnje u sljedećih pet godina. To se pogotovo odnosi na društvene medije te je ovo tržište već sada iznimno veliko (Rumunjska ima oko 4,6 milijuna korisnika Facebooka), a sve je veći broj 'digitalnih poduzetnika' koji bilježe uspjehe i na globalnom tržištu.

Jedan od njih je i Radu Georgescu koji je aktivan već desetak godina i iza sebe ima nekoliko vrlo uspješnih projekata, a trenutno priprema kompaniju Avangate za izlazak na burzu. On će 18. svibnja na RoNewMedia konferenciji održati predavanje u kojem će poseban naglasak staviti na poslovanje u Silicijskoj dolini – iako je sve svoje poslove započeo u Rumunjskoj, on kaže da najveći potencijal leži upravo u Silicijskoj dolini gdje se nalazi najviše (investicijskog) novca i potencijalnih klijenata.

Svoja će iskustva u poduzetništvu s nazočnima na konferenciji podijeliti i Emi Gal čija kompanija Brainient stoji iza tehnologije za interaktivno video oglašavanje, a govorit će se i o Summifyju, rumunjskoj kompaniji sa sjedištem u Kanadi koju je nedavno preuzeo Twitter.

Glavni naglasak na konferenciji bit će na tome može li se međunarodni uspjeh reflektirati na uspjeh na lokalnim tržištima i na taj način Rumunjsku pretvoriti u regionalno digitalno središte.

Ovdje se problem ne nalazi u nedostatku talenta i kreativnosti, već u budžetima koje kompanije troše na digitalno oglašavanje i koji su na tržištima centralne i istočne Europe puno manji u odnosu na zapadne zemlje, smatra Odysseas Ntotsikas iz kompanije Thinkdigital.

No, razlika u razvijenosti tih tržišta sve je manja, što potvrđuje i konferencija poput RoNewMedije, a dodatni plus za Rumunjsku jest što lokalne kompanija sve više dobivaju na značaju u cijeloj regiji.

Jedan od takvih primjera je i projekt VentureConnect koji služi kao poveznica između startupova i investitora te omogućuje poduzetnicima kontakt s potencijalnim investitorima tijekom posebnih evenata koji se organiziraju u nekoliko gradova diljem Rumunjske. Suosnivačica VentureConnecta Ana-Maria Andronic kaže da su tijekom prošle godine imali nekoliko projekata iz drugih država u regiji te se nadaju da će u budućnosti VentureConnect postati poveznica između poduzetnika i investitora u cijeloj regiji centralne i južne Europe.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene