Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne propustite ih provjeriti

Pet alata koji će vratiti vašu privatnost na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da ne prođe niti jedan mjesec u godini, u kojem internet korisnici, odnosno njihova privatnost, nisu na udaru.

Od Obaminog 'kill switcha', preko ACTA-e, SOPA-e i PIPA-e, do totalitarističkih metoda usmjerenih protiv osoba poput Kima Dotcoma (vlasnika Megauploada).

Pročitajte i ovo Surferi okupirali istarske plaže - 2 MEKA ZA SURFERE Za njih prava sezona tek počinje - jahači vjetra i valova okupirali jug Istre: "Kada bura stiže, stižemo i mi!" Slika nije dostupna Sve češći napadi Strašna tragedija u Australiji: Surfer umro nakon napada morskog psa, policija zatvorila plaže

>> Ovo je najgora stvar koja se može dogoditi Facebooku!

Online privatnost iz dana u dan sve je važnija kategorija, no problem je u tome što vam je danas nitko više neće dati samo tako. Sami se morate potruditi izboriti za svoju privatnost i osigurati je.

Razloga za paniku, međutim, još uvijek nema, jer prenosimo vam pet alata pomoću kojih možete vratiti dobar dio privatnosti surfajući intertnetom. Evo ih redom.

1. Tor web preglednik

Tor je odlično oružje korisniku u borbi za njegovu online anonimnost, jer dozvoljava pojedincu da surfa internetom bez odavanja svoje lokacije i drugih osobnih podataka internetskim stranicama koje posjećuje.

To je vrlo lagan i najsigurniji način za povratak vlastite anonimnosti na internetu - treba ga samo instalirati i početi surfati preko njega. Dostupan je korisnicima operativnih sustava Windows, Mac i Linux.

2. Duck Duck Go

Ako želite privatnost, zaboravite Googleovu tražilicu. Google sve vaše pretrage pohranjuje i prema njima organizira koje ćete oglase vidjeti. No gore od toga je što te iste podatke Google može dati bilo kojoj državnoj agenciji ili instituciji, ukoliko se ista počne zanimati za vaše online aktivnosti.

Puno bolja alternativa je web tražilica Duck Duck Go, koja predstavlja u potpunosti anonimnu tražilicu, koja vaše upite i pretrage ne pohranjuje. Kako su rezultati pretrage na toj tražilici u osnovi identični onima na Googleovoj tražilici, gotovo i ne postoji pad kvalitete u pretragama. To je svakako alternativa koju se isplati provjeriti, ukoliko vam je stalo do privatnosti.

3. HTTPS posvuda

HTTPS Everywhere je takozvani 'plugin' za web preglednik Firefox i Google Chrome, koji pokušava sve stranice koje korisnik posjećuje, da se spoji kroz takozvani sigurni mod, na taj način skrivajući vaš promet na stranici koju posjećujete.

4. Cryptocat

Radi se dobro zaštićenom chat servisu, koji je znatno sigurniji od Facebook chata ili Skypea, kad se govori o privatnosti. Ako želite da vaši chatovi ostanu privatni, Cryptocat je rješenje za vas. Isto tako, radi se o takozvanom 'open source' komadu softwarea, što znači da mu možete vidjeti čitav kod. Za stručnjake to je bitan uvid u to ima li program bilo kakve skrivene mehanizme praćenja.

5. Silent Circle

Silent Circle je relativno novi igrač na tržištu, a radi se o paketu programa, koji uključuju: Zaštićen email, zaštićen video chat, zaštićene telefonske pozive i zaštićene tekstualne poruke.

Jedina mana mu je što nije besplatan, kao ranije navedena četiri alata. No, za one koji svoju privatnost cijene i novcem, ako treba, Silent Circle je pravi paket.

Umjesto zaključka

Za bilo koji od navedenih alata potrebno vam je možda pet minuta za instalaciju, a što je to u usporedbi sa satima anonimnog surfanja internetom?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene