Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA-ine fotografije

Na Merkuru snimljen Mickey Mouse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina sonda Messenger je u orbiti Merkura još od prošlog ožujka i isporučila je više od 100.000 fotografija tog planeta, a upravo je ova privukla najviše pažnje.

Messenger je prva svemirska letjelica koja je u orbiti Merkura. Iz NASA-e poručuju da je ova revolucionarna misija znanstvenicima dala podatke o topografiji planeta, ali i podatke o strukturi jezgre planeta, piše L.A. Times

Pročitajte i ovo Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 5 Svijetli primjer našeg zdravstva Jutro na odjelu hematologije: Ekipa Dnevnika Nove TV ušla je tamo gdje malo tko može ući Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Globalna suradnja U zdravstvu ipak ima i pozitivnih priča: Liječnici iz Azije i Afrike dolaze u Hrvatsku učiti od naših stručnjaka

Morate priznati da je obris velikih okruglih ušiju i šiljaste brade poprilično upečatljiv. Prema NASA-i , fotografija je snimljena pod kutom te je zbog toga bačena sjena na reljef u obliku Mickey Mousea. Sličnost s popularniim likom iz crtića je očita, no jasno je da je riječ samo o dubokom tlu.

>> Pogledajte spektakularno Sunčevo koronalno izbacivanje mase!

Messenger napravi desetke tisuća slika Merkura u nastojanju da se izradi karta planeta. 100.000 fotografija je snimljeno do 3. svibnja, a to nije bio lagan zadatak. Naime, zbog spore rotacije planeta i njegove blizine Suncu, morao se dizajnirati poseban sustav za prikupljanje ovih slika.

'Trebali smo smisliti sustav koji će biti u mogućnosti zabilježiti sva potrebna opažanja ovog planeta, koji će moći održati toplinske sigurnosne uvjete, a da se ne ugrozi sigurnost letjelice', rekao je inženjer Ed Hawkins.

>> 'Biti ili ne biti' za NASA-u: Još 50 dana do slijetanja na Mars

Znanstvenici su morali čekati sve do 2008. godine, kada je Messenger napravio svoj prvi prelet Merkura, tek tada su bili sigurni da će sistem i kamera raditi onako kako su se nadali, a danas nove fotografije stižu svakodnevno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene