Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijetli primjer našeg zdravstva

Jutro na odjelu hematologije: Ekipa Dnevnika Nove TV ušla je tamo gdje malo tko može ući

Aktualno Galerija Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 5 Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 5 Foto: DNEVNIK.hr Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 3 Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 2 Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 1 Galerija 1/4 >>
Iako zdravstvo grca u problemima, ima svijetlih primjera. Na zagrebačkom Merkuru bilježe sjajne rezultate u transplantaciji matičnih stanica. Ekipa Dnevnika Nove TV provela je jutro s liječnicima na hematologiji. Ušli smo u banku matičnih stanica, laboratorije, tamo gdje malo tko može ući.

Na odjelu hematologije na Merkuru i u srijedu gužva. Oko 400 pacijenta na tjedan prođe kroz dnevnu bolnicu i ambulantu. Među njima je i gospodin Zdenko Dragović. Prije gotovo pet godina u bolnicu ga je poslala bol u donjem dijelu leđa.

"Ja sam se javio u dubrovačku bolnicu na snimanje i pregled, gdje su mi utvrdili multimijelom koštane srži. Dakle, jednu vrstu karcinoma", kaže.

Matične stanice transplantirane su mu dva puta.

"Ja sam imao sreću da mi je bila situacija takva da sam mogao vlastitim matičnim stanicama raditi transplantaciju. Nisam morao tražiti vanjskog donatora", dodaje.

A upravo na tom polju Merkur je odmah iza Rebra. I to već 30 godina. Iza njih je niz transplantacija u kojima se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične stanice, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Pročitajte i ovo Toni Matić SJAJNI USPJESI Medicinska senzacija u KBC-u Zagreb: "Naravno da nas je bilo strah, ali taj strah je nekako pozitivan jer želimo pomaknuti granice, pomoći tom djetetu"

"U prosjeku je to bilo oko 50 transplantacija godišnje, kako je bio COVID, onda je bilo nešto manje. Međutim, prije COVID-a bilo je i do 70 godišnje", kaže hematolog dr. Viktor Zatezalo.

"Svako malo napravimo presjek naših rezultata i zapravo smo po njima u vrhu s europskim, pa čak i svjetskim rezultatima, ali to, vjerujem, mogu reći za bilo koji transplantacijski hematološki centar u Hrvatskoj", dodaje prim. dr. sc. Inga Mandac Smoljanović, internistica hematologije.

Oni su vam Bayern medicine. A Bayern je u zadnjoj utakmici protiv PSG-a bio maestralan. Tako kaže njihov pacijent.

Pročitajte i ovo Uspješno presađivanje crijeva - 3 Povijesni uspjeh! Prvi put u svijetu izveden veliki pothvat na bebi od samo 17 mjeseci: "Život se nastavlja, a ona je hrabra"

"Imate vi jednu vrhunsku ekipu. Uopće nije bitno tko vam igra lijevog beka. Vi znate, ako igra u Bayernu, da je to najbolji lijevi bek na svijetu. E, tako je i ovdje situacija", kaže Zdenko Dragović.

Samo što oni za protivnike imaju najopakije bolesti - od mijeloične leukemije do limfoma. U tom procesu važnu ulogu ima laboratorij.

Pojednostavili su to pa kažu - tu se broji koliko matičnih stanica pacijent ima.

Kad se prikupe, matične stanice čuvaju se u banci.

"U ovom konkretnom spremniku može stati 50 vrećica matičnih stanica za hematološke pacijente koji boluju od malignih hematoloških bolesti. Evo, ovdje su kutije u koje se spremaju. Čuvaju se u tekućem dušiku", pokazala je dr. Silvana Jurenec, voditeljica banke matičnih stanica u KB-u Merkur.

Znaju se čuvati i godinama.

"Bilo je pacijenata koji su bili transplantirani nakon više od 10 godina, čije smo stanice, znači, čuvali u ovim spremnicima i više od 10 godina i koji su uspješno transplantirani", dodaje.

Sad su se morali stisnuti u manje prostore zbog obnove bolnice. Ali transplantacije nisu stale.

"Od 1992. do dana današnjeg nije nikad bio zaustavljen program transplantacija bez obzira na rat i na COVID", kaže Mandac Smoljanović.

Znanje prenose i na studente. A u planu im je svoj rad proširiti i na transplantacije matičnih stanica od nesrodnih darivatelja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene