Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dionica dosegla 700 dolara

Na krilima iPhonea 5: Apple ponovno obara sve rekorde!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena Appleove dionice obara sve rekorde, a neki analitičari vjeruju da će Apple do kraja godine prodati 58 milijuna iPhonea 5, što bi im trebalo donijeti oko 36 milijardi dolara prihoda

Napokon smo dočekali iPhone 5 koji je donio toliko spominjani ekran veće dijagonale, no nakon njegova predstavljanja mnogi su ljubitelji Applea, ali i neki novinari i analitičari ostali razočarani jer ovaj model, kao niti prošlogodišnji 4S, ipak nije donio neke revolucionarne novitete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet mu je godina tek Pogledajte razvoj iPhonea od 2007. do danas Slika nije dostupna Na tržištu SAD-a Galaxy S3 prestigao iPhone i postao najprodavaniji smartphone na tržištu!

No, informacije o broju prednarudžbi, kao i o broju ljudi koji već sada kampiraju ispred Appleovih trgovina govore da Apple od petice može očekivati desetke milijuna prodanih primjeraka i, s obzirom da je ovaj telefon najveći izvor zarade ove kompanije, milijarde dolara prihoda. Tako su iz ove kompanije objavili da su korisnici samo u prva 24 sata prednaručili dva milijuna iPhonea 5, a ta će se brojka dodatno povećati do petka kada će se ovaj telefon napokon pojaviti u prodaji te je interes za 'peticom' dvostruko veći u odnosu za iPhone 4S.

iPhone 5 nije revolucionaran, ali će oboriti sve prodajne rekorde

Na ove je informacije reagirala i burza te je cijena Appleove dionice jučer po prvi puta u povijesti premašila 700 dolara (naknadno je malo smanjena te je završila na 699,78 dolara) – u Reutersu kažu da je cijena dionice ove kompanije porasla za oko 22 posto u posljednja tri i pol mjeseca, dok je u posljednjih godina dana porasla za čak 73 posto.

Analitičar iz Barclaysa Ben Reitzes kaže da ovako veliki broj prednarudžbi upućuje na to da ova kompanija može očekivati zaista veliki kvartal te on predviđa prodaju više od 45 milijuna iPhonea 5 u posljednja tri mjeseca ove godine te je dodao da bi i ova njegova predviđanja mogla biti konzervativna, dok predviđanja za zadnjih desetak dana rujna kažu da bi brojka prodanih iPhonea mogla doseći čak deset milijuna.

Očekivanja analitičara s kojima su razgovarali novinari Bloomberga još su veća te oni očekuju da bi Apple do kraja godine mogao prodati čak do 58 milijuna iPhonea 5 (ovdje se računa razdoblje kraja rujna i posljednja tri mjeseca), što bi ovoj kompaniji trebalo donijeti oko 36 milijardi dolara prihoda samo od prodaje ovog telefona u malo više od tri mjeseca.

FOTO: Rastavili iPhone 5!

Analitičar Dan Morris iz Morris Capital Advisorsa rekao je Bloombergu da uspjeh iPhonea, osim u kvaliteti hardvera i softvera, leži u zadržavanju milijuna zadovoljnih korisnika dosadašnjih modela i u privlačenju milijuna novih, zajedno s jakom zajednicom developera zahvaljujući kojima je broj aplikacija u App Storeu nedavno premašio 700 tisuća.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene