Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindrom toksičnog šoka

"Imaš sreće što si živa": Australka ostala u šoku kada je shvatila što je uzrok njezinim bolovima

Kelsey Foster
Kelsey Foster Foto: Instagram/kelseylfoster
Kelsey (29) se iznenadila kada je shvatila da su jaki bolovi, za koje je vjerovala da su uzrokovani njezinim već poznatim dijagnozama, zapravo simptom sindroma toskičnog šoka koji je dobila jer je predugo ostavila tampon.

Žena se u bolnici borila za život nakon što je slučajno ostavila tampon oko dva mjeseca i dobila sindrom toksičnog šoka.

Otkad je bila tinejdžerica, Australka Kelsey Foster (29) koristila je tampone i uvijek ih je smatrala sigurnim i lakim proizvodom za menstruaciju. Za news.com.au ispričala je da zapravo nije imala pojma o mogućim opasnostima koje bi mogle proizaći iz korištenja tampona, a svakako nije bila svjesna učestalosti sindroma toksičnog šoka.

Pročitajte i ovo Prizor stravične nesreće vožnja u krivom smjeru Suvozač iz automobila smrti opisao stravične trenutke: "Upozorio sam ga da idemo krivim smjerom, ali..."

Nikada nije učila o tome u školi, i zapravo je o tome mislila kao o "urbanoj legendi", nečemu za što je čula, ali nikada nije mislila da bi joj se uistinu moglo dogoditi.

"Glavna stvar koju želim prenijeti je da pričanje o mjesečnici ne bi trebalo biti sramotno. Postoji puno stigme oko svakog razgovora o menstruaciji i to znači da se o stanjima poput sindroma toksičnog šoka jednostavno ne govori. To je smrtonosno stanje i vaše se tijelo može ugasiti unutar 24 do 48 sati. Nije šala", rekla je Kelsey koja sada želi podići svijest o tome tako što će ispričati svoju priču.

Pročitajte i ovo Ilustracija "stići će ih karma" Užasna nesreća u popularnom odmaralištu: Petero mladih poginulo u padu dizala

Pročitajte i ovo Ilustracija tučnjava u Dalmaciji Prijetio muškarcu pa fizički nasrnuo na njega: Policija privela 48-godišnjaka

Kelsey boravak u bolnici nije nepoznanica. Naime, posljednjih nekoliko mjeseci tamo je odlazila i zbog problema sa žučnim mjehurom i jetrom, nepovezanih sa sindromom toksičnog šoka. Kaže i kako je navikla na bolove jer boluje i od endometrioze - stanja u kojem tkivo slično sluznici maternice raste izvan maternice.

Dakle, kada je počela osjećati jake grčeve, jednostavno je to pripisala svojoj endometriozi ili problemima sa žučnim mjehurom, no istina je bila mnogo strašnija.

Bez ikakva upozorenja, stari, zaboravljeni tampon joj je ispao dok je bila u kupaonici. Kelsey je bila užasnuta. Iako nije sigurna koliko je točno dugo bio u njoj, vjeruje da je moralo biti najmanje šest tjedana do dva mjeseca, ali potencijalno i dulje.

Kelsey Foster Kelsey Foster (Foto: Instagram/kelseylfoster)

"Bila sam pet puta u bolnici u posljednja dva mjeseca zbog jakih grčeva i bolova. Otkriveno je da imam žučne kamence, a zatim mi je žučni mjehur kolabirao. Moja je jetra također pokazala znakove iritacije", objasnila je i dodala kako je tampon ispao u razdoblju dok je čekala operaciju.

Pročitajte i ovo Vagnerovci odluka Londona "Dok Putinov režim ne odluči što će s čudovištem koje je stvorio": Wagner će proglasiti terorističkom skupinom

"Bila sam apsolutno šokirana. Nisam mogla vjerovati. Morao je biti tamo najmanje šest tjedana, jer mi je tada bila posljednja mjesečnica. Moj je menstrualni ciklus vrlo neredovit", objasnila je Kelsey.

Kelsey je rekla da nema pojma kako je zaboravila izvaditi tampon, ali vjeruje da je to zbog kombinacije stresa i prekida rutine koja se dogodila dok je bila u bolnici.

Zadržala je tampon i stavila ga u vrećicu s patentnim zatvaračem kako bi ga pokazala svojim liječnicima. Testirali su ju, uzeli krv i potvdili sindrom toksičnog šoka.

Pročitajte i ovo Damir Butina, granična policija Sve veći pritisak Policija o novom prihvatnom centru za migrante: "Imali bi adekvatnije uvjete za rad"

"Bila je to situacija 'imaš sreće što nisi mrtva'. Samo sam zahvalna što sam pronašla tampon kad jesam. Toksični šok može vas ubiti za nekoliko dana, imala sam veliku sreću da nije došlo do te faze. Postoje znakovi da mi otkazuju organi, ali to liječimo", otkrila je Kelsey koja je sada kod kuće i nastavlja liječenje infekcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene