Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Washington Post

Objavili zadnju kolumnu nestalog saudijskog novinara: ''Slobodu arapskog svijeta platio je životom''

Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP)
Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Foto: jamal, Khashoggi
Arapskom svijetu najviše treba sloboda izražavanja, naslov je posljednje kolumne iz pera sada, po svemu sudeći, ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koju je Washington Post objavio na svojim internetskim stranicama

Nakon Khashoggijeva nestanka Washington Post je na dan kada je trebala izaći njegova kolumna u novinama objavio prazan prostor. No ova objavljena kolumna posljednja je koju je poslao redakciji. U uvodnoj napomeni čitateljima se obratila Karen Attiah, urednica u Washington Postu.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) prvo sudsko saslušanje Saudijski tužitelj traži smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih za ubojstvo novinara Khashoggija Donald Trump i Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Najavio cijelo izvješće Trump: Moguće da je Mohammed bin Salman odgovoran za ubojstvo novinara, ali zaključak CIA-e je preuranjen

"Ovu sam Jamalovu kolumnu primila od njegova prevoditelja i asistenta dan nakon što je prijavljen Jamalov nestanak. U Washington Postu nismo ju željeli odmah objaviti jer smo se nadali da će se Jamal vratiti te da ćemo ju, zajedno s njime, urediti i potom objaviti. Ova kolumna savršeno uokviruje njegovu posvećenost i strast za slobodom u arapskom svijetu, slobodu koju je očito morao platiti životom", napisala je Attiah.

U kolumni Khashoggi govori o nedostatku slobode u arapskom svijetu i osvrće se na Arapsko proljeće 2011., kada je, piše, taj dio svijeta obuzela velika nada.

"Novinari, akademici i stanovništvo izgarali su od želje da vide slobodno arapsko društvo. Očekivali su da će se emancipirati od hegemonije svojih vlada, konstantne cenzure i stalnih intervencija. Ta su velika očekivanja brzo nestala: arapska društva vratila su se u prijašnje stanje ili su suočena s još oštrijim uvjetima nego prije", napisao je Khashoggi, ocjenjujući kako Arapi sada imaju vlastitu ''željeznu zavjesu''.

U kolumni zahvaljuje i uredništvu Washington Posta, koje je njegove radove objavljivalo i na arapskom.

"Arapi moraju čitati na vlastitom jeziku kako bi mogli razumjeti i raspravljati o raznim aspektima i problemima demokracije u SAD-u i na Zapadu. Arapski svijet treba moderniju verziju starog transnacionalnog medija kako bi ljudi bili informirani o stanju u svijetu. Moramo osigurati platformu za arapski glas jer patimo od siromaštva, lošeg upravljanja i nekvalitetnog obrazovanja", poručio je Khashoggi.

Podsjetimo, saudijski novinar nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u turskom Istanbulu. Turski mediji svakodnevno pišu o najnovijim detaljima slučaja koji je šokirao svijet, a objavili su i da postoji zvučni zapis njegovih posljednjih trenutaka prije nego što su ga, navodno, saudijski agenti kasapili te mu odrubili glavu, a tijelo potom raskomadali

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene