Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP)
Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Foto: Afp

Saudijski tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petoricu od 11 osumnjičenih za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada, objavila je državna novinska agencija SPA u četvrtak.


On je to zatražio na prvom sudskom saslušanju u slučaju Khashoggi, koji je uvelike naštetio međunarodnom ugledu Saudijske Arabije i zbog kojega su zategnuti odnosi sa zapadnim zemljama.

Vezani članci Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Erdogan snimku mučnog ubojstva novinara poslao na više adresa, a turski list objavio zašto tijelo nikada neće biti pronađeno Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP) Savjetnik turskog predsjednika: Tijelo ubijenog novinara je raskomadano i razgrađeno u kiselini

Jedanaest osumnjičenih pojavilo se u nazočnosti odvjetnika. Oni su zatražili uvid u točne optužnice protiv svojih klijenata i odgodu kako bi ih mogli proučiti.

Sud je prihvatio njihov zahtjev, ali nije odredio datum sljedećeg saslušanja, kaže se u sudskom priopćenju.

Novinar Jamal Khashoggi radio je među ostalim za Washington Post, a često je pisao kritički o saudijskom režimu.

Nakon što je u prvo vrijeme nijekao smrt novinara, Rijad je u konačnici objasnio da je Khashoggi ubijen u operaciji izvan kontrole države.

Međutim, Ankara optužuje najviše instance saudijske države.

Turski i američki mediji sumnjiče prijestolonasljednika Mohameda bih Salmana da je sam naredio operaciju protiv Khashoggija. (Hina)