Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Washington: Održan banket u bijelim kravatama za englesku kraljicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bijeloj kući jučer, u čast britanske kraljice Elizabete II i princa Phillipa, održan prvi državni banket s bijelim kravatama u mandatu predsjednika Georgea W. Busha, koji je, prema izviješću AP-a, pristao podići događaj na tu najvišu protokolarnu razinu tek na nagovaranje supruge Laure i državne tajnice Condoleezze Rice.

Večera bijelih kravata, koju je u Bijeloj kući posljednji priredio Bill Clinton, ima vrlo strog "kodeks oblačenja", za muškarce bijelu košulju, bijeli prsluk i bijelu leptir-mašnu, crni frak i pripadajuće hlače, a za žene duge večernje haljine.

Pročitajte i ovo Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom Slika nije dostupna Kraljica Elizabeta II. dočekana u Bijeloj kući

Elizabeta II na banketu je nosila dugu bijelu haljinu i dijamantnu tijaru sa svoje krunidbe 1953., a Laura Bush svijetlo plavu kreaciju Oscara de la Rente, izvijestile su američke TV mreže.

Na banketu u Državnoj blagovaonici Bijele kuće sudjelovala su 134 gosta za 13 stolova, na koje je iznesen najbolji porculan, kristal i srebrni pribor za jelo iz stoljetne kolekcije sjedišta američkih predsjednika.

Među uglednicima iz političkog, poslovnog, znanstvenog i kulturnog života SAD, bio je i tradicionalni "gost izneneđenja", pozvan u posljednji trenutak - Calvin Borel, džokej koji je u subotu sa Street Sensom osvojio najveću galopsku utrku u SAD - Kentucky Derby, uz nazočnost britanskog kraljevskog para u publici. Violinist Itzhak Perlman, svirao je gostima nakon objeda.

Predsjednik Bush i kraljica Elizabeta II održali su prigodne zdravice u kojima su nazdravili trajnom angloameričkom prijateljstvu kao snazi "općeg dobra", izrazivši uvjerenje da će se ono održati i u stoljećima koja dolaze.

Na meniju "banketa u bijelom" našla su se jela koja pokazuju najbolje što Amerika može dati, kazala je šefice kuhinje Bijele kuće Criseta Comerford: proljetna juha od graška s američkim kavijarom, list u umaku od badema, proljetna janjetina s umakom chantarelle, lokalno povrće i rikola, zeleno povrće sa slačicom i zelena salata. Uz salatu su servirani i sirevi s britanskih farmi.

Nakon svih uzbuđenja i stotine sati priprema, prva dama Laura Bush je sugerirala kako bi prvi banket s bijelim kravatama, u mandatu njezinog supruga, lako mogao biti i posljednji. Večeru je, pomalo čeznutljivo, opisala kao "najelegantniju i najformalniju kojoj su bili domaćini".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene