Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug 57 kilometara

VIDEO: Probijen najduži tunel na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci su probili i zadnji dio stijene i tako napravili najduži tunel na svijetu.

Ogromna bušilica probila je zadnji dio stijene 2,500 metara ispod vrha Piz Vatgira i to minutama prije roka. Gotthard Base tunel dug je 57 kilometara i važan je za povezivanje svih dijelova Europe. Više od 2,500 radnika na tunelu je radilo skoro 20 godina.

Pročitajte i ovo Vlak Nema ozlijeđenih Vlak iskočio iz tračnica: Obustavljen promet, putnici se prevoze autobusima Slika nije dostupna Spajanje Alpi FOTO: Grade najduži tunel na svijetu

Otvorenje 10 milijardi dolara vrijednog željezničkog tunela planirano je za 2017. godinu. Tada će tunel preuzeti ulogu najdužeg od japanskog Seikan tunela, dugog 53,6 kilometara. Putnički i teretni vlakovi prolazit će ispod Alpa i to brzinom i do 250 kilometara na sat iz Njemačke prema Italiji.

>> FOTO: Grade najduži tunel na svijetu

>> Najduži most na svijetu proslavio 10. rođendan

Svaki švicarski punoljetni građanin projekt je financirao s 1,300 dolara. Tunel je važna poveznica između nizozemske luke Rotterdam i mediteranske talijanske luke Genova. Dva druga tunela, koji povezuju Italiju i Francusku, odnosno Italiju i Austriju, još su daleko od završetka, piše APTN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene