Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek svaki sedmi američki tinejdžer liječi svoj poremećaj

Većina mladih s mentalnim poremećajima ne uzima lijekove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni institut za zdravlje u svojem istraživanju pokazao da ipak postoji trenda rasta u prepisivanju lijekova za mentalne poremećaje mladim Amerikancima, no tek 14% američkih tinejdžera s dijagnosticiranim mentalnim poremećajima uzima lijekove.

Unatoč prevladavajućem mišljenju da previše mladih Amerikanaca uzima lijekove za mentalne poremećaje, američko istraživanje pokazuje da takve lijekove uzima tek svaki sedmi američki tinejdžer s dijagnosticiranim poremećajem.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

Prema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine tek 14 posto američkih tinejdžera s dijagnosticiranim mentalnim poremećajima uzima lijekove. Istraživanje pokazuje da ipak postoji trenda rasta u prepisivanju lijekova za mentalne poremećaje mladim Amerikancima.

>> Facebook uzrokuje depresiju, tjeskobu i paranoju

'Sigurno je da je prepisivanje psihijatrijskih lijekova djeci i adolescentima tijekom proteklih godina u porastu', kaže Benedetto Vitiello s NIH-a no dodaje da je istraživanje pokazalo da većina adolescenata koji ispunjavaju kriterije za medikaciju ne uzimaju lijekove.

Iz toga se može zaključiti da se ili liječe drugim metodama poput psihoterapije ili se ne liječe uopće, kaže Vitiello.

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) koji su obradili podatke oko 10 tisuća mladih Amerikanaca kažu kako nema dokaza da se tinejdžerima propisuje previše lijekova koji uključuju stimulanse, antidepresive i antipsihotike. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene