Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva blamaža!

Kulturni skandal u Sloveniji: Popularni glumac i redatelj ostao bez posla i osuđen na zatvor zbog potpuno sulude ideje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularni slovenski glumac i redatelj Boris Kobal osuđen je na godinu dana i tri mjeseca zatvora uvjetno zbog plagiranja talijanske komedije koju je preveo i prijavio sebe kao autora, čime je osvojio drugo mjesto na natječaju za originalnu slovensku komediju.

Boris Kobal na natječaj za izvornu slovensku komediju poslao je svoj prijevod komedije "La prova generale" (Generalna proba), unijevši manje izmjene u djelo talijanskog autora Alda Nicolaja.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Predstava pod naslovom "Profesionalci SP" u sezoni 2018./2019. bila je postavljena na repertoar kazališta u Celju, ali je nakon nekoliko mjeseci skinuta s programa, a kazalište je protiv Kobala podnijelo prijavu zbog kaznenog djela prijevare i kršenja materijalnih autorskih prava.

Tada se neslužbeno pisalo da je plagijat otkriven nakon što je ljubitelj kazališta iz Celja u Veneciji pogledao predstavu po talijanskom izvorniku te se prisjetio da je nešto vrlo slično već gledao kod kuće, u celjskom kazalištu.
Bio je to najveći kulturni skandal u Sloveniji u prošloj godini, a Kobal je nakon otkrića vratio kazalištu honorar od 13.000 eura. Za svoj se čin tada ispričao tvrdeći da je tako postupio jer se zbog manjeg angažmana u kazalištima i na televiziji bio našao u materijalnim neprilikama i psihičkim tegobama. Uz to, bio je prisiljen dati ostavku ravnatelja i umjetničkog vođe kazališta Šentjakobsko gledališče u Ljubljani.

Kobal se s tužiteljstvom u Celju nagodio pa je priznao djelo u zamjenu za uvjetnu kaznu zatvora, što je sud prihvatio te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene