Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fernando Villavicencio

Tko je ubijeni predsjednički kandidat: Preživio je jedan atentat, skrivao se u Amazoni, a neko je vrijeme proveo i u zatvoru

Fernando Villavicencio
Fernando Villavicencio Foto: Afp
Bilo kao istraživački novinar ili političar, Fernando Villavicencio život je posvetio borbi protiv korupcije i nasilja. Nakon raspuštanja ekvadorske skupštine odlučio se kandidirati za predsjednika, ali tijekom skupa u sklopu kampanje upucan je i ubijen.

Gotovo da ne postoji kutak svijeta kojim jutros nije odjeknula strašna vijest - s tri hica u glavu ubijen je ekvadorski predsjednički kandidat Fernando Villavicencio. Političar, sindikalist i novinar život je posvetio borbi protiv nasilja, a užasni atentat samo je kulminacija dugogodišnjeg maltretiranja kojem je bio izložen.

Mjesecima nevin u zatvoru

Prije nego što se odlučio na ulazak u politiku, Villavicencio je godinama radio kao istraživački novinar. Baveći se temama kao što su korupcija i političko nasilje, na meti mu je često bio bivši predsjednik Rafael Correa.

Zbog kritike na njegov račun više je puta imao problema sa zakonom. Prvi je put optužen za klevetu 2014. godine, nakon čega je pobjegao iz zemlje u Washington obratiti se Međuameričkoj komisiji za ljudska prava. Po povratku u Ekvador nije se predao, nego se sve dok optužbe nisu odbačene skrivao u Amazonskoj prašumi.

Kada je 2017. najavio parlamentarnu kandidaturu, to mu je onemogućeno upravo zbog tih starih pravnih zavrzlama. Uspio se izvući i izići na izbore te ih je izgubio. Kada je nastavio kritizirati predsjednika, optužen je za špijunažu i tada je pobjegao u Peru. Osim u egzilu u inozemstvu nekoliko je mjeseci proveo i u zatvoru dok optužbe na njegov račun nisu odbačene.

Iako je sam bio jedan od osnivača i dugogodišnji član Pachakutika, ljevičarskog domorodačkog pokreta, novine za koje je pisao tijekom karijere često se s ljevice optuživalo da su plaćeničke, da surađuju s američkom CIA-om mimo nacionalnih interesa i sl. Međutim, riječ je o optužbama koje se koriste u svim autokracijama kako bi se difamirali politički protivnici.

Preživio prvi pokušaj atentata 

Ekvadorska ambasada u Londonu godinama je bila dom Julianu Assangeu, a ubijeni predsjednički kandidat optuživao je zatočenog pokretača WikiLeaksa za licemjerje. Poslao mu je, naime, dokumente koji dokazuju da ekvadorska vlada špijunira oporbu, novinare, pa čak i prisluškuje Assangeov dom, ali dokumenti nisu objavljeni. 

Nakon neuspjeha na izborima 2018., opet se kandidirao za Nacionalnu skupštinu 2021. i tada osvojio mjesto. Ulaskom u parlament njegovim problemima nije došao kraj, baš obrnuto. U rujnu 2022. Villavicencio je tvrdio da je bio meta pokušaja atentata nakon što je nepoznati počinitelj pucao na njegov dom u Quitu.

U svibnju 2023. njegov mandat u Nacionalnoj skupštini završio je tako što je  predsjednik Guillermo Lasso raspustio skupštinu. Bez mjesta u parlamentu, odlučio se kandidirati za predsjednika. Upravo je tijekom skupa u sklopu kampanje i upucan. Ovoga puta atentator nije promašio.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene