Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euroskeptici i laburistička oporba

Težak udarac: Cameron izgubio glasovanje o proračunu EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Euroskeptici i laburistička oporba zadali su u srijedu težak udarac britanskom premijeru Davidu Cameronu u prigodi neobvezujućeg glasovanja u parlamentu, odbacivši njegov prijedlog o zamrzavanju europskog proračuna ne bi li ga potaknuli da se izbori za njegovo smanjenje.

Europska komisija predložila je da proračun za razdoblje 2014.-2020. iznosi 1033 milijarde eura ili pet posto više nego za 2007.-2013. godinu. Cameron smatra da bi bilo kakvo povećanje iznad razine inflacije bilo neprličino u vrijeme krize i kazao je da u tom slučaju namjerava uložiti veto na proračun. Međutim, neki konzervativni zastupnici žele da premijer ode i korak dalje i zatraži smanjenje potrošnje u budućim pregovorima.

Pročitajte i ovo David Cameron Nesigurna vremena Britanski ministar upozorio: "Opasnost od eskalacije rata je ekstremno visoka" Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

>> Europski parlament odbacio prijedlog proračunskih rezova

Za amandman o smanjenju proračuna za razdoblje 2014.-2020. koji su na glasovanje podnijeli euroskeptični torijevci i koji je dobio potporu laburista, glasovalo je 307 zastupnika, a protiv su bila 294.

Britanski premijer, koji je u Bruxellesu bio marginaliziran zbog svoje nepopustiljivosti, pretrpio je tako prvi veći poraz u parlamentu, suočen s neposluhom u vlastitoj stranci.

Cameron je vođu oporbe Davida Milibanda optužio za "oportunizam", a ovaj mu odgovorio da je po pitanju Europe slab kao nekada John Major. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene