Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi usuglašavanje

Europski parlament odbacio prijedlog proračunskih rezova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Europskog parlamenta većinom su glasova odbacili rezoluciju kojom se predlagalo rezanje raznih proračunskih stavki kako bi Europska unija mogla platiti svoje račune.

Europski parlament u utorak je u Strasbourgu izglasao rezoluciju u kojoj je odbacio prijedlog zemalja članica o smanjenju europskog proračuna za sljedeću godinu kako bi Unija mogla platiti svoje račune.

U rezoluciji koju je podržalo 492 zastupnika, 123 su bili protiv a 82 suzdržana, odbačeno je rezanje proračuna za 1,9 milijardi eura za istraživanje, poduzetništvo i mjere za zapošljavanje, a što je Vijeće predložilo u srpnju.

Pročitajte i ovo Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Poruke djedova i baka unucima pred EU izbore Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima

>> Manjak u državnoj riznici, no mirovine nisu upitne

Rezanje proračuna u tom području ugrozilo bi financiranje programa poput Erasmus Mundus, program cjeloživotnog učenja i sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj, čije je financiranje i ove godine došlo u pitanje pa je Komisija morala predložiti reviziju ovogodišnjeg proračuna. Komisija je zatražila dodatnih 8,9 milijardi eura za ovogodišnji proračun kako bi se mogli plaćati razni programi, među njima i program razmjene studenata Erasmus.

Zastupnici su također odbacili prijedlog Vijeća da se za 1,6 milijardi smanje sredstva za regionalnu politiku. Također su odbačeni i rezovi u poljoprivrednoj politici.

Nakon što je Parlament, koji zajedno s Vijećem suoodlučuje o proračunu, odbacio prijedlog, u petak, 26. listopada počinje postupak usuglašavanja između te dvije institucije koje traje 21 dan. Ako se postigne dogovor, o njemu će se izjasniti zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u studenome. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene