Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Afganistanu

Strašne posljedice razornog potresa: Poginulo više od 2000 ljudi, kuće potpuno uništene

Raste broj žrtava snažnog potresa koji je u subotu pogodio Afganistan.

Raste broj žrtava snažnog potresa koji je u subotu pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima koje je objavila talibanska vlada u nedjelju, poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a više od devet tisuća je ozlijeđenih.

Nakon potresa magnitude 6,3 koji je u subotu pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata uslijedilo je još osam snažnih udara. Poginule su 2053 osobe, a ozlijeđenih je 9240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju. Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1329 kuća.

Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog križa Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters da je poginulo 500 ljudi.

Pročitajte i ovo Napad u Izraelu - 1 Žestoke borbe VIDEO/FOTO Razbuktavanje sukoba na Bliskom istoku koristi Rusiji: "Terorizam i rat ne donose rješenja, nego samo smrt i patnju"

Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji je se predstavio kao dr. Danish i dodao da su većina njih žena i djeca, a 510 je ozlijeđenih. U selu Sarboland u okrugu Zinda Jan deseci kuća izbrisani su, javlja novinar AFP-a.

Pokrajina Herat, koja ima oko 1,9 milijuna stanovnika prema podacima Svjetske banke, posljednjih je godina pogođena sušom, što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama.

Potresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindukuš, koji je blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče.

Pročitajte i ovo Otmica Noe Argamani Obitelj u šoku Širi se uznemirujuća snimka navodne otmice mlade Izraelke: "Nemojte me ubiti! Ne, ne, ne!"

U lipnju 2022. potres magnitude 5,9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od tisuću ljudi, a deseci tisuća ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika na jugoistoku zemlje.

U ožujku ove godine potres megnitude 6,5 usmrtio je 13 ljudi u Afganistanu i Pakistanu, blizu lokaliteta Jurm na sjeveroistoku zemlje.

Afganistan je osim toga u teškoj humanitarnoj krizi otkako su se na vlast vratili talibani 2021., čiju vlast međunarodna zajednica ne priznaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene