Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na presudu

Slučaj Pistorius: Tužiteljstvu odobren priziv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa odobrila je u srijedu tužiteljstvu da podnese priziv na presudu kojom je slavni paraolimpijac Oscar Pistorius osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva iz nehata svoje djevojke na Valentinovo 2013., prenose agencije.

Masipa je na suđenju okončanom prije sedam tjedana oslobodila Pistoriusa optužbe za ubojstvo s predumišljajem i proglasila ga krivim za ubojstvo iz nehata Reeve Steenkamp. Pistorius je osuđen na pet godina zatvora. Tužiteljstvo je na jučerašnjoj raspravi uložilo priziv na tu presudu smatrajući da je kazna "šokantno neprimjerena", a prema južnoafričkim zakonima taj priziv mora odobriti i sudac u slučaju.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Tužiteljstvo je naglasilo da je sud u presudi trebao više uzeti u obzir posljedice Pistoriusova čina. "Na temelju svih činjenica, možda bi se moglo reći da je element milosrđa previše uzet u obzir kod donošenja presude. Posljedice njegova čina trebalo je više uzeti u obzir", rekao je tužitelj Gerrie Nel.

Majka ubijene Reeve otkrila tajne njezine veze s Oscarom Pistoriusom!

Masipina odluka znači da tužiteljstvo može podnijeti priziv na presudu Vrhovnom prizivnom sudu u Bloemfonteinu, prenosi AFP.

Pistorius je 14. veljače 2013. ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupaonice u svom domu u Pretoriji. Masipa je prihvatila njegovu verziju prema kojoj je djevojku zamijenio za provalnika, te ga je osudila za ubojstvo iz nehata.

Očekuje se da će Vrhovni prizivni sud donijeti odluku o prizivu za oko šest mjeseci, nakon što čuje argumente tužiteljstva i obrane. Tijekom te rasprave na sudu se neće pojaviti ni Pistorius niti drugi svjedoci.

Tužiteljstvo je za Pistoriusa tražilo osuđujuću presudu za ubojstvo s predumišljajem, koje predviđa kazne i do 15 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene