Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalekodometna kampanja

Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

Ruska ratna krstarica Varjag
Ruska ratna krstarica Varjag Foto: Afp
Nekoliko ruskih ratnih brodova uplovilo je u četvrtak u Crveno more u "okviru dalekodometne morske kampanje", priopćila je Ruska pacifička flota.

Ruski ratni brododvi iz Tihooceanske flote prešli su tjesnac Bab-el-Mandeb te ušli u Crveno more na čijem području jemenski hutisti i dalje napadaju brojne, uglavnom trgovačke brodove, objavila je u četvrtak Ruska pacifička flota.

Među ostalima, Rusija je u manevar poslala krstaricu Varjag i fregatu Maršal Šapošnikov navodeći kako se brodovima "provode dodijeljeni zadaci u okviru dalekodometne morske kampanje". Krajnje odredište ratnih brodova, kao ni razlog zašto su tamo poslani, Ruska pacifička flota nije navela.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Jemenski hutisti već mjesecima napadaju brodove u Crvenome moru u znak odmazde protiv izraelskih napada na Gazu i tako mijenjaju njihov plovidbeni put. Ipak, hutisti su Kini i Rusiji obećali siguran prolazak njihovih brodova u zamjenu za političku podršku u tijelima poput Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Usprkos pretežitom ciljanju engleskih, američkih i izraelskih brodova, jemenski pobunjenici su u veljači zabunom napali i brod koji je prevozio rusku naftu, svega nekoliko dana nakon što je glasnogovornik hutista poručio da će ruski i kineski brodovi biti sigurni od njihovih napada. Usprkos dogovoru, u subotu su ispalili projektil i na kineski tanker.

Pročitajte i ovo Ilustracija hutisti ne miruju Drama na Crvenom moru, pogođen trgovački brod: "Zapovjednik je javio da vidi dva projektila"

Kao odgovor na neplanirane napade hutista, Rusija je početkom mjeseca održala sastanke s Iranom i Kinom koji su rezultirali zajedničkom morskom vježbom u Indijskome oceanu. Prema ruskom Ministrastvu obrane, brodovi Varjag i Maršal Šapošnikov poslani su kako bi se održala "sigurnost u morskim ekonomskim aktivnostima", piše Bloomberg.

Rusija je također zatražila da im pomorska baza u Crvenome moru bude u Sudanu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene