Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hutisti ne miruju

Drama na Crvenom moru, pogođen trgovački brod: "Zapovjednik je javio da vidi dva projektila"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kod obale Jemena pogođen je trgovački brod.

Trgovački brod pogodio je projektil 140 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada Al-Hudaide, priopćili su u petak Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) i britanska zaštitarska tvrtka Ambrey.

"Plovilo je pretrpjelo određenu štetu. Posada je sigurna i plovilo nastavlja prema sljedećoj luci", objavio je UKMTO. Ambrey je također izvijestio da je brod pretrpio štetu, ali da nema ozlijeđenih.

UKMTO je rekao da je drugi brod, 93 km jugozapadno od Al-Hudaide, prijavio projektile koji su letjeli iznad broda i eksplodirali u daljini.

Pročitajte i ovo Krešimir Kuk, seizmolog Analiza seizmologa Krešimir Kuk o potresu koji je uznemirio jug Hrvatske: Moguće je da Dubrovnik pogodi snažan potres

"Zapovjednik je izvijestio da dva projektila lete iznad broda i čuo je dva glasna praska u daljini. Plovilo nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja", rečeno je.

Kasno u četvrtak američka vojska priopćila je da su hutisti ispalili dvije protubrodske balističke rakete iz Jemena prema Adenskom zaljevu i dvije rakete prema Crvenom moru, ali nije bilo izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim ili koalicijskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je uništilo devet protubrodskih projektila i dvije bespilotne letjelice u područjima pod kontrolom hutista u Jemenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Hutisti su od sredine studenog više puta lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi. Njihovi napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport, što je prisililo tvrtke na dulja i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve hutista kao odgovor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene