Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donacija borbenih aviona

Oštro upozorenje Rusije zbog F-16: "Ovo će dovesti do eskalacije!"

Volodimir Zelenski i F-16
Volodimir Zelenski i F-16 Foto: Afp
Rusija je u ponedjeljak osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene zrakoplove F-16, upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba.

Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će dati Ukrajini zrakoplove F-16. Prvih šest zrakoplova bit će isporučeno oko Nove godine.

"To što je Danska sada odlučila donirati 19 zrakoplova F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba", rekao je ruski veleposlanik Vladimir Barbin, a prenijela novinska agencija Ritzau.

"Skrivajući se iza premise da sama Ukrajina mora odrediti uvjete za mir, Danska želi svojim djelima i riječima postići da Ukrajina nema drugog izbora nego nastaviti vojni sukob s Rusijom", rekao je.

Danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane zrakoplove F-16 samo na svojem teritoriju.

Pročitajte i ovo Athanasios Kaymenakis, odvjetnik hrvatskih navijača u Grčkoj EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Odvjetnik uhićenih Hrvata o rezultatima DNK analize i novoj snimci: "Otvaraju se nove sumnje..."

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekstremno visoke temperature Bit će pakleno: Peka poklopila zemlju, upaljen crveni meteoalarm

"Doniramo oružje pod uvjetom da ga se koristi da se otjera neprijatelja s teritorija Ukrajine. I ne više od toga", rekao je Ellemann-Jensen u ponedjeljak.

"To su uvjeti, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim zrakoplovima ili nečem drugom", dodao je.

Danska će Ukrajini dati 19 zrakoplova. Nizozemska ima 42 zrakoplova F-16 na raspolaganju, ali još nije odlučila hoće li ih sve donirati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da će zrakoplovi ojačati ukrajinske zračne snage i pomoći u protuofenzivi protiv ruskih snaga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene