Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje ukrajinskih snaga

FOTO/VIDEO Zelenski napokon postigao dogovor s dvije europske države vezano uz F-16: "Postajemo sve jači"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte Afp
Aktualno Galerija Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte Foto: Afp Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte Foto: Afp Borbeni zrakoplov F-16 Borbeni zrakoplov F-16 Foto: Afp +0 Borbeni zrakoplov F-16 Galerija 1/4 >>
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u nedjelju u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, a uskoro je stigla važna objava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, nekoliko dana nakon što je SAD odobrio Nizozemskoj i Danskoj moguće slanje američkih borbenih zrakoplova F-16 Kijevu.

Nizozemska, zajedno s Danskom, zadnjih nekoliko mjeseci predvodi međunarodne napore da se ukrajinske pilote uvježba za letenje zrakoplovima F-16 i da im ih se u konačnici i donira kako bi se uspješnije borili protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Nizozemski premijer Mark Rutte potvrdio je da su Nizozemska i Danska dogovorile slanje aviona Ukrajini, a Zelenski je objavio da je dogovorena isporuka 42 aviona dodavši da je to tek početak.

Nije zasad objavio i točan datum isporuke nije naveo, već je samo napisao da će ona uslijediti nakon što ukrajinski piloti dovrše obuku, koja traje već neko vrijeme.

"Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači", objavio je Zelenski na Telegramu. Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit te privođenje Rusije pravdi, rekao je ranije.

Zelenski se sastao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu. Rutte je u svibnju rekao da Nizozemska ozbiljno razmatra isporuku zrakoplova F-16 Ukrajini, ali ne zna se koliko i kada.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.

Pročitajte i ovo Policija U Primorsko-goranskoj županiji Policajac upucao naoružanog muškarca koji je prijetio njegovom kolegi: Teško je ozlijeđen, istraga je u tijeku

Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja. Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime.

Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.

Po podacima nizozemskog ministarstva obrane, Nizozemska ima u funkciji 24 zrakoplova F-16 koji će postupno biti povučeni iz uporabe do sredine 2024. Još 18 zrakoplova koje je proizveo Lockheed Martin dostupno je za prodaju, od kojih je 12 prodano, ali ne još definitivno.

Zelenski je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakopove Gripen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene