Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve makinacije

Ako ste odsjeli u Pragu možda ste ne znajući financirali invaziju na Ukrajinu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Češka je objavila da je Rusija iznajmljivali nekretnine turistima kojima je rečeno da plaćaju u gotovini, a novac se kasnije koristio da bi se financirao rat u Ukrajini.

Češka je objavila kako je Rusija je iznajmljivala apartmane u Pragu turistima koristeći web stranice za iznajmljivanje kako bi financirala rat Vladimira Putina u Ukrajini. Vlada je zamrznula imovinu tj. nekretnine. Osim turistima iznajmljivane su i građanima na dulji period, a oni su također bili prisiljeni plaćati u gotovini.

Korištenje otprilike 150 stanova nasljeđenih iz vremena kada je Češka bila iza željezne zavjese u komercijalne svrhe bilo je kontroverzno i ​​prije invazije 2022. Prvi put je o tome pisao češki list Denik N 2019.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Izvijestio je da su dva apartmana oglašena na Booking.com i drugim web stranicama, a nije bilo naznaka da su agencije doznale da su u ruskom vlasništvu, prenosi The Telegraph.

Prag je u srijedu, na prijedlog Jana Lipavskog, češkog ministra vanjskih poslova, dodao rusku vladinu agenciju Goszagransobstvennost na svoj nacionalni popis sankcioniranih kompanija.

Agencija upravlja ruskim nekretninama diljem svijeta i izravno je pod ovlastima ruskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman Dnevnik Nove TV te pita Treba li Hrvatska blokirati Srbiju u pregovorima s Europskom unijom? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Putin kontrolira imovinu, a Putin je počinitelj brutalnog, imperijalističkog rata protiv Ukrajine. Svrha sankcija je zabraniti korištenje novca prikupljenog korištenjem imovine za potporu ratnih aktivnosti Rusije protiv Ukrajine", rekao je Lipavski.

"Moju su zemlju okupirali Sovjeti i nemamo interesa ponovno živjeti u ruskom svijetu pa će borba protiv ruskog imperijalizma uvijek ostati naša vječna borba", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene