Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridružili se Poljacima

Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Slovački granični prijelaz s Ukrajinom bio je u utorak blokiran, objavili su policija i mediji, premda se slovački sindikat prijevoznika ogradio od toga tvrdeći da je to djelo samo jednog kamiona.

Slovački granični prijelaz s Ukrajinom u utorak je bio blokiran. No, slovački sindikat prijevoznika ogradio se od toga i poručio je da je to djelo samo jednog kamiona.

Slovački kamiondžije podržavaju poljske kolege koji nastoje izboriti ograničenje broja ukrajinskih kamiona koji ulaze u EU.

Prošli su tjedan organizirali simboličnu kratku blokadu glavnog graničnog prijelaza kako bi iskazali potporu, ali su rekli da će pričekati pregovore prije nego poduzmu daljnje korake.

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman Dnevnik Nove TV te pita Treba li Hrvatska blokirati Srbiju u pregovorima s Europskom unijom? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su iz dozvola za prelazak granice od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Poljski i slovački prijevoznici upozoravaju da im to šteti poslovanju.

Miloslav Tokar, iz slovačke granične policije, rekao je da su kamiondžije blokirali granični prijelaz, jedini između dviju zemalja za teška vozila, u podne i da puštaju da prijeđe samo ograničen broj ukrajinskih kamiona.

Slovačka novinska agencija TASR izvijestila je da je jedan kamion u utorak blokirao prijelaz Vysne Nemecke, pozivajući se na slovački sindikat prijevoznika UNAS.

Predsjednik sindikata Stanislav Skala rekao je Reutersu telefonom da će sindkat pričekati pregovore dužnosnika EU-a, Poljske i Ukrajine prije nego se službeno pridruži blokadama poljskih kolega.

Ukrajinska carina objavila je na Telegramu da su "nepoznate osobe blokirale odvijanje teretnog prometa bez ikakvog upozorenja", ali i dodala da Ukrajina nije dobila nikakve službene informacije sa slovačke strane.

Pročitajte i ovo Veće plaće zaposlenima u Osijeku - 6 Ivan radić Proračun ostaje bez 7 milijardi eura, ali gradonačelnik ima plan kako povećati plaće građanima

Rekla je da će slovačka strana početi puštati kamione u 20 sati i to pet na sat. Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama na granici prošli tjedan, ali bez napretka.

Ukrajinske vlasti u nedjelju su objavile da je oko 3000 većinom ukrajinskih kamiona, uključujući kamione s gorivom i humanitarnom pomoći, zapelo na poljskoj strani granice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene