Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice zbog trome birokracije nije potpisala nuklearni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da je postignut povijesni nuklearni sporazum s Indijom, no nije ga mogla potpisati tijekom subotnjeg posjeta New Delhiju zbog birokratskih zastoja u domovini.

Sporazum kojim se Indiji omogućuje pristup američkom nuklearnom gorivu, reaktorima i tehnologiji, dobio je zeleno svjetlo u američkom Kongresu nakon što je za njega u srijedu glasovao Senat.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Potpis za koji dan SAD i Rusija na pragu novog nuklearnog sporazuma

Na taj je način prekinuta tri desetljeća duga zabrana nuklearne trgovine s Indijom nametnuta nakon što je ta zemlja prvi put izvela pokus s nuklearnim oružjem 1974. godine.

Američki dužnosnici nadali su se da će Rice potpisati sporazum tijekom jednodnevnog posjeta Indiji, što je bio jedan od glavnih prioriteta Bushove vanjske politike tijekom njegova drugog mandata, ali dokumenti zbog birokratskih razloga nisu bili spremni za potpis.

Novinarima je nakon razgovora s kolegom Pranabom Mukherjeeeom rekla da će sporazum bez sumnje biti potpisan uskoro te da ne postoje nikakve bitnije razlike koje bi blokirale njegovo konačno dovršenje.

'Ne želim da itko pomisli kako je ostalo otvorenih pitanja. Naprotiv, nema ih', rekla je Rice. 

'Znate, naša zakonodavna vlast je bila prilično zauzeta posljednjih dana', dodala je Rice, aludirajući na previranja u američkom Kongresu oko usvajanja plana vrijednog 700 milijardi dolara za rješavanje financijske krize u SAD-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene