Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETI MU SMRT

Putinov vječiti protivnik proživljava najteže zatvorske dane: Otrovan je arsenom i živom

Mihail Saakašvili
Mihail Saakašvili Foto: Afp
Zatvoreni bivši predsjednik Gruzije, Mihail Saakašvili, otrovan je u pritvoru teškim metalima i prijeti mu smrt bez odgovarajućeg liječenja, navodi se u medicinskom izvješću koje je u ponedjeljak distribuirao njegov pravni tim.

54-godišnji Mihail Saakašvili prebačen je u bolnicu prošle godine nakon štrajka glađu koji je držao 50 dana u znak prosvjeda protiv svojeg zatvaranja, koje su grupe za ljudska prava osudile kao politički motivirano.

U izvješću koje je distribuirao njegov pravni tim američki toksikolog David Smith rekao je da je testiranje otkrilo prisutnost teških metala u Sakašvilijevu tijelu i da su patološki simptomi koje pokazuje posljedica trovanja teškim metalima, piše Moscow Time.

"Otrovni agensi, uključujući živu i arsen, uvedeni su nakon što je on zatvoren", rekao je Smith. 

Autori izvješća od 28. studenog također su rekli da su Sakašviliju davali štetne lijekove bez odgovarajućeg nadzora.

"Povećani rizik od smrtnosti je neizbježan" bez odgovarajućeg liječenja, "za koje se čini da je uskraćeno ili nedostupno" u Gruziji, dodao je Smith.

Gruzijske vlasti inzistiraju da mu se pruži odgovarajuća medicinska njega. Druga neovisna liječnica, Mariam Jiškariani, koja je predvodila liječničko vijeće koje ga je pregledalo, rekla je u ponedjeljak za AFP da mu je dijagnosticirano oštećenje mozga i neurointoksikacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sa zamjenikom premijera VIDEO Putin se provozao preko Krimskog mosta: Pogledajte što je rekao na mjestu granatiranja

"On pati od niza ozbiljnih bolesti, koje su nespojive s njegovim zatočenjem, prema gruzijskom zakonu."

Tengiz Tsuladze, liječnik iz vijeća liječnika koje je osnovao gruzijski pravobranitelj za ljudska prava, rekao je da je izgubio više od 40 kilograma u pritvoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija RUSIJA SPREMA ODGOVOR Na snagu stupilo ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo: Tri zemlje su iznimke

"Gruzijski medicinski sustav očito je iscrpio sva raspoloživa sredstva za Saakašvilijevo liječenje", rekao je u nedjelju nezavisnoj TV postaji Formula TV.

Sakašvili, osnivač glavne gruzijske oporbene snage, okrivljen je u odsutnosti za zlouporabu položaja, a 2018. osuđen je na šest godina zatvora. Zatvoren je u listopadu 2021., nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini.

U listopadu je organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijeća Europe pozvala na "puštanje političkih zatvorenika koji se protive Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući Mihaila Saakašvilija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene