Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka diplomacija

Vladimir Putin i Kim Jong Un održali prvi službeni sastanak u Vladivostoku

Putin i Kim (Foto: AFP)
Putin i Kim (Foto: AFP) afp
Aktualno Galerija Putin i Kim (Foto: AFP) Putin i Kim (Foto: AFP) Foto: afp +0 Putin i Kim (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak su održali svoj prvi službeni sastanak u dalekoistočnoj ruskoj luci Vladivostoku.

"Drago mi je vidjeti vas ovdje", rekao je Putin Kimu te dodao da se nada kako bi mogao pomoći u rješavanju spora između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog sjevernokorejskoga programa nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin nakon brojnih snimki Kremlj komentirao tvrdnje o Putinovu dvojniku: "Mi koji s njim radimo teško ga možemo pratiti" Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Plan od 12 točaka Zbog ovoga će Putinu pasti mrak na oči: Ukrajinski dužnosnik objavio što Kijev planira nakon povratka Krima

"Pozdravljamo Vaše napore na razvoju međukorejskoga dijaloga i na normalizaciji sjevernokorejsko-američkih odnosa", dodao je.

Snimke prikazuju dvojicu čelnika kako se rukuju na početku susreta koji se održava pod visokom sigurnošću na Ruskom otoku, u dijelu sveučilišnog kampusa, prije nego su sjeli i smiješili se pred kamerama.

Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarat će nasamo, a nakon toga trebali bi slijediti prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon razgovora se ne očekuje službena izjava.

Tema razgovora bila je i gospodarska suradnja između dviju zemalja.

Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači. Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.

Washington želi da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje pritišću njezino gospodarstvo.

Međutim, ostvaren je slab napredak u odnosima nakon prvog susreta na vrhu Trumpa i Kima prošle godine u Singapuru, a napetosti su se nastavile.

Tako je Sjeverna Koreja u travnju zatražila da američki državni tajnik Mike Pompeo više ne sudjeluje kao glavni pregovarač u međusobnim pregovorima te da ga zamijeni "netko zreliji". (Hina) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene